TikTok manipülasyonu kabul etti

TikTok yeni bir özellik üzerinde çalışıyor

TikTok, çalışanlarının istedikleri videoları ön plana çıkarmak ve belli başı kişileri daha popüler hale getirmek için algoritmayı manipüle edebildiğini kabul etti.

Bildiğiniz gibi TikTok bugün son yılların en büyük başarı hikayelerinden birine dönüşmüş durumda. Kısa videoların gördüğü ilgi sayesinde özellikle gençler arasında en popüler uygulamalardan biri haline gelen TikTok, bugün Instagram ve Facebook gibi devleri bile kıskandıracak hale gelmiş durumda. Ancak uygulamanın artan bu popülaritesi şüpheli gözleri de üstüne çekmesine sebep oluyor. Uygulamanın arkasında Çin merkezli ByteDance şirketinin olması bu didiklemeyi daha da sıkılaştırıyor. Nitekim uygulama son dönemde ABD’de daha çok yasak haberleriyle gündeme geliyor. Uygulamanın yakın gelecekte ABD’de tamamen yasaklanması bile gündemde.

Instagram, TikTok benzeri akışı test ediyor!

ByteDance’e ve popüler uygulamasına karşı yürütülen bu inceleme, uygulamaya dair bazı karanlık gerçekleri de gün yüzüne çıkarıyor. Sosyal medya devi son olarak da hangi videoların popüler olacağı konusunda zaman zaman manipülasyon yapıldığını kabul etti. ByteDance çalışanlarının hangi videoların ön plana çıkarılacağı ve daha popüler olacağı konusunda zaman zaman müdahalede bulunduğunu kabul eden şirket, bu manipülasyonun para karşılığında devreye sokulduğunu da itiraf etti.

Şirket, reklam verenlerden ya da anlaştığı kişilerden aldığı para karşılığında belli başlı videoların popüler hale gelmesi için algoritmasını ve dolaylı olarak kullanıcılarını manipüle ediyor. Bu manipülasyonun özellikle belli başlı internet ünlülerini ön plana çıkarmak ya da belli başlı TikTok içerik üreticilerini meşhur etmek için kullanıldığı belirtiliyor. Yani belli destekçilerin mali gücünü arkasına alan içerik üreticileri, ByteDance’in manipülasyonuyla bir anda üne kavuşabiliyor. Bu gerçeğin ortaya çıkması sonrası insan acaba son yıllarda çıkan bu internet fenomenlerinden kaçı bu şekilde ünlü edildi diye merak etmeden duramıyor.

Google da binlerce kişiyi işten çıkarıyor