Çin, uzay istasyonunu büyütmeye devam ediyor. Tiangong Uzay İstasyonu’nun geçtiğimiz günlerde fırlatılan ikinci modülü başarıyla kuruldu.
Bildiğiniz gibi alçak Dünya yörüngesinde ESA, NASA ve Roscosmos astronotlarının görev aldığı Uluslararası Uzay İstasyonu’nun yanı sıra bir de Çin’in uzay istasyonu yer alıyor. Çin, Tiangong adını taşıyan bu uzay istasyonunu gitgide büyütüyor.
Hatırlayacak olursanız iki gün önce, Tiangong Uzay İstasyonu’nun ikinci modülünün başarıyla fırlatıldığı haberini sizlerle paylaşmıştık. Wenchang hava üssünden bir Long March 5B roketle fırlatılan bu modül, Tiangong’a ulaştı ve uzay istasyonunda görevli olan astronotların yardımıyla başarılı bir şekilde kuruldu.
Tiangong Uzay İstasyonu toplamda üç modülün birleştirilmesiyle tamamlanmış olacak. Tiangong’un ilk modülü 2021’in nisan ayında fırlatılmış ve alçak Dünya yörüngesine başarıyla yerleştirilmişti. İkinci modülün de başarıyla kurulmasıyla birlikte üç aşamalı bu planın ikinci aşaması da başarıyla tamamlanmış oldu. Üçüncü modülün ne zaman fırlatılacağı şimdilik belirsizliğini koruyor. Ancak işler planladığı gibi giderse üçüncü modülün de bu yılın ekim ayında fırlatılabileceği konuşuluyor.
Üçüncü modülün de kurulmasıyla birlikte Tiangong son halini almış olacak ve Çinli astronotlar ve bilim insanları tarafından uzay araştırmaları için kullanılacak. Aynı zamanda dünya dışı bir laboratuvar olarak da işlev görecek. Tiangong’da şu anda üç Çinli astronot bulunuyor. Bu astronotlar altı ay boyunca uzay istasyonunda kalacak ve çalışmalarını sürdürecek. Tiangong gitgide büyüyor olsa da istasyondaki astronot sayısının değişmesi beklenmiyor. Yani üçüncü modül kurulduktan sonra bile Tiangong’da aynı anda üç astronot görev alacak. Çünkü Tiangong son halini aldığında bile Uluslararası Uzay İstasyonu’nun beşte biri büyüklüğünde olacak.