Çin kendi uzay istasyonunu kuruyor

cin

Çin, dünya yörüngesinde kendi uzay istasyonunu inşaa etmek için önemli bir modulü bugün uzaya gönderiyor.

2011 yılında küçük bir laboratuvar modülünü yörüngeye oturtan Çin, Cennet Sarayı ismini verdiği uzay istasyonu projesinin ikinci adımı olan modül bugün yörüngeye girecek ve ilk modül ile birleşecek. Yeni modül, Çin uzay adamları taykonotların uzayda kalma sürelerini uzatacak yaşam modülü olarak görev yapacak. Böylece yörüngedeki Cennet Sarayı gerçek anlamda bir istasyon olma özelliğini kazanacak. Uzaydaki taykonotlar uzun süreli görevler için kendilerine daha konforlu bir yaşam ortamı bulacaklar. Yeni modülle birlikte taykonotların görev süreleri bir aydan bir buçuk aya kadar uzayabilecek. ABD, Kanada, Rusya ve Avrupalı uzay ajanslarının ortak olarak kullandığı ISS’de ise astronotlar aylar boyunca dünyaya inmeden yaşayabiliyorlar.

Yeni modülle birlikte, Rusya’nın Soyuz uzay gemisine benzeyen Çin’in Shenzhou uzay gemileriyle uzay istasyonuna her ay düzenli olarak yeni taykonotlar taşınacak ve istasyondaki mevcut personel dünyaya geri dönecek.

Çin, uzaydaki istasyonu 2020’lerin ortasına dek daha da geliştirerek, ISS’e rakip, dev bir uzay istasyonu olarak konumlandırmayı planlıyor.

 

YouTube’a sosyal medya özellikleri geliyor