Çin uzay istasyonunu iki kat büyütüyor

Çin uzay

Çin, uzay istasyonunu büyütmeye devam ediyor. Tiangong Uzay İstasyonu’nun büyüklüğü çok yakında iki katına çıkacak.

Bildiğiniz gibi alçak Dünya yörüngesinde ESA, NASA ve Roscosmos astronotlarının görev aldığı Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)’nun yanı sıra bir de Çin’in uzay istasyonu yer alıyor. Tiangong adını taşıyan bu istasyon şu anda aynı anda en fazla üç astronota ev sahipliği yapabiliyor. Ancak bu durum çok yakında değişecek gibi görünüyor. Çünkü Çin, Tiangong istasyonunu gitgide büyütüyor. Gelen son bilgilere bakılırsa Tiangong’un büyüklüğü çok yakında iki katına çıkacak.

Tiangong Uzay İstasyonu’nu oluşturan üç modülü iki yıl gibi kısa bir sürede kurmayı başaran Çin, şimdi bu istasyona üç yeni modül daha eklemeyi planlıyor. Eğer bu planlar hayata geçirilebilirse Tiangong’un büyüklüğü ilk başta düşünülenin iki katı olacak. Tiangong buna rağmen ISS’ten çok daha küçük olacak belki ama Çin’e uzayda ciddi bir platform sağlayacak.

Tiangong Uzay İstasyonu

Öte yandan Çin, istasyonun ömrünün de ilk başta düşünülenden daha uzun olacağını açıkladı. Normalde Tiangong’un 10 yılın ardından emekliye ayrılması bekleniyordu. Ancak yeni yapılacak eklemelerle birlikte istasyonun ömrü 15 yıla uzatılacak. Bu da Tiangong’un ISS emekliye ayrıldıktan sonra da aktif kalmaya devam edeceği anlamına geliyor.

Tiangong istasyonu, Çinli astronotlar ve bilim insanları tarafından uzay araştırmaları için kullanılıyor. Aynı zamanda dünya dışı bir laboratuvar olarak da işlev görüyor. Tiangong’da şu anda üç Çinli astronot bulunuyor.

Samsung Galaxy S23 FE resmen tanıtıldı