Rusya uzay istasyonu için ilk adımlar atılıyor. Rusya istasyonun tasarımını gözler önüne seren maketi basına sergiledi.
Bildiğiniz gibi Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından hem ABD hem de Avrupa ülkeleri Rusya’ya karşı oldukça sert bir tutum sergiledi ve ciddi yaptırımları devreye soktu. Bu yaptırımlar uzaya da sıçrayınca, Rusya’nın Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)’ndan ayrılması gündeme geldi.
Bildiğiniz gibi Uluslararası Uzay İstasyonu’nda NASA ve ESA (Avrupa Uzay Ajansı) astronotlarının yanı sıra Rus kozmonotlar da görev alıyor. Ancak Ukrayna savaşı başladıktan sonra devreye sokulan yaptırımlar, bu astronotların birlikte çalışmasını neredeyse imkansız hale getirdi.
İlk önce Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Mars’a bir uzay sondası göndermek için yürüttüğü projede Rus Uzay Ajansı ile işbirliğini sonlandırdığını açıkladı. Rusya’nın uzay ajansı Roscosmos bu karara tepkisiz kalmadı ve Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki kozmonotları Avrupa yapımı robot kolu kullanmayı yasakladı. Böyle böyle tırmanan kriz, sonunda Rusya’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan temelli ayrılmaya karar vermesiyle sonuçlandı. Daha sonra bu planını detaylandıran Roscosmos, kendi uzay istasyonunu kurduktan sonra ISS projesinden ayrılacağını açıkladı. Bu da Rusya’nın muhtemelen 2028’e kadar ISS’te kalacağı anlamına geliyor. Çünkü Rusya uzay istasyonu henüz konsept aşamasında. Ancak görünen o ki ISS’te yaşananlarla birlikte bu proje hız kazanmış. Çünkü Rusya kısa süre önce, alçak Dünya yörüngesinde kuracağı uzay istasyonunun tasarımını gözler önüne maketi sergiledi.
Ross takma adıyla anılan Rusya uzay istasyonu, Uluslararası Uzay İstasyonu ve Çin’in Tiangong Uzay İstasyonu ile birlikte alçak Dünya yörüngesindeki üçüncü uzay istasyonu olacak. Ancak yukarıda da belirttiğimiz üzere bu istasyonun faaliyete geçmesinin 2028’i bulması bekleniyor. Rusya basını ise istasyonun ilk parçasının 2025-26 gibi fırlatılacağını söylüyor. Yine de Rusya bu hafta yaptığı tanıtımla bu konuda son derece ciddi olduğunu gösteriyor.