Çin, Tiangong Uzay İstasyonu’nun ikinci modülünü fırlattı

Çin uzay

Çin, uzay istasyonunu büyütmeye devam ediyor. Alçak Dünya yörüngesinde yer alan Tiangong Uzay İstasyonu’nun ikinci modülü de fırlatıldı.

Bugün söz konusu uzay seyahati ya da uzay araştırmaları olduğunda daha çok NASA’dan söz ediyor olsak da son dönemde uzay alanında ciddi atılımlar yapan Çin de bu alanda oldukça etkili hale gelmiş durumda. Bildiğiniz gibi alçak Dünya yörüngesinde ESA, NASA ve Roscosmos astronotlarının görev aldığı Uluslararası Uzay İstasyonu’nun yanı sıra bir de Çin’in uzay istasyonu yer alıyor. Çin, Tiangong adını taşıyan bu uzay istasyonunu gitgide büyütüyor.

Tiangong Uzay İstasyonu’nun ikinci modülü dün başarıyla fırlatıldı. Tiangong’un toplamda üç modülün birleştirilmesiyle tamamlanmış olacak. İkinci modülün kurulmasıyla birlikte üç aşamalı bu planın ilk iki adımı tamamlanmış olacak. Reuters’ün haberine göre Tiangong’un ikinci modülünü taşıyan Long March 5B roketi, dün Wenchang hava üssünden fırlatıldı.

Tiangong Uzay İstasyonu

Kısa süre içinde Tiangong Uzay İstasyonu’na yanaşacak olan ikinci modülün kurulumu, Tiangong’da görevli astronotlar tarafından tamamlanacak. Hatırlayacak olursanız Çin, kısa süre önce Tiangong’a üç yeni astronot daha göndermiş, o dönemde yapılan açıklamada bu astronotların yeni modülün kurulumunda görev alacağı belirtilmişti. Astronotların Tiangong’daki görevlerine başarıyla başlamalarının ardından modülün de başarıyla fırlatılmasıyla birlikte bu planı hayata geçirmek için tüm şartlar oluşmuş oldu.

Tiangong’un ilk modülü 2021’in nisan ayında fırlatılmış ve alçak Dünya yörüngesine başarıyla yerleştirilmişti. Üçüncü modülün ne zaman fırlatılacağı şimdilik belirsizliğini koruyor.

Rolls-Royce ve Hyundai uçan taksi projesinde işbirliği yapacak