Steam PayPal ve Epic Games’e engel şoku!

Steam yaz indirimleri

Daha önce Reuters tarafından bildirildiği üzere, Endonezya hükümeti, şirketlerin ülkenin kısıtlayıcı içerik denetleme yasalarıyla ilgili yeni bir gerekliliğe uymamasının ardından Steam, Epic Games, PayPal ve Yahoo dahil olmak üzere bir dizi çevrimiçi hizmete erişimi engelledi.

Steam PayPal ve Epic Games’e engel şoku! Kurallara uygun olarak, “Özel Elektronik Sistem Sağlayıcısı” olarak kabul edilen şirketler, ülkede faaliyet gösterebilmek için devletin veri tabanına kaydolmak zorunda, aksi takdirde ülke çapında bir yasakla karşı karşıya kalıyorlar. Endonezya şirketlere kurala uymaları için 27 Temmuz’a kadar süre verdi ve o zamandan beri herhangi bir düzenleme yapmayan şirketleri yasakladı.

Steam ve PayPal o ülkede engellendi!

Bu gereklilik, ilk olarak 2020’de uygulamaya konulan MR5 adlı kapsamlı bir yasanın parçası. Reuters tarafından belirtildiği gibi, yasalar Endonezya hükümetine belirli kullanıcılar hakkında veri elde etme imkanı yeteneği vermenin yanı sıra şirketleri “kamu düzenini bozan” veya yasa dışı kabul edilen içerikleri kaldırmaya zorluyor. Platformların, “acil” kaldırma taleplerinde harekete geçmek için 4 veya diğer başka herhangi bir içerik olması durumunda 24 saati bulunuyor.

ssteam

Steam PayPal ve Epic Games’e engel şoku!

Dijital haklar grubu Electronic Frontier Foundation‘ın (EFF) 2021 tarihli bir raporu, platformları Endonezya hükümetinin insafına bıraktığı için Endonezya yasalarını “insan haklarını istilacı” olarak nitelendiriyor. Bu ayın başlarında EFF, Endonezya İletişim ve Enformasyon Bakanlığı’na (Kominfo) bir mektup yazarak hükümeti “istilacı içerik denetleme kurallarını yürürlükten kaldırmaya çağırdı.

Steam yaz indirimleri

Yasak, Endonezya’daki kullanıcıları ödemeleri işleme koyma ve hatta belirli oyunları oynama imkanından mahrum bıraktı. Niko Partners’ta kıdemli bir analist olan Daniel Ahmad’ın belirttiği gibi, yasaktan etkilenen diğer bazı popüler oyunlar ve hizmetler arasında Origin, DOTA 2 ve Counter-Strike yer alıyor. Bu arada Apple, Microsoft, Google, Amazon, TikTok, Twitter, Netflix ve Spotify geçen hafta lisans almak için kaydoldu ve şu an hepsi kullanılabilir durumda.

Steam ve PayPal o ülkede engellendi!