Starlink satışları sekteye uğrayabilir

Starlink projesi iptal edilme

Elon Musk geçen hafta Financial Times ile yaptığı bir röportajda, Çin hükümetinden bazı yetkililerin ondan doğrudan Çin içinde Starlink erişimini engellemesini istediğini açıkladı.

Starlink satışları sekteye uğrayabilir. Musk, FT’ye, yayının özetinde, “Pekin, Ukrayna’da son zamanlarda Starlink’in piyasaya sürülmesini onaylamadığını açıkça belirtti” ve “Çin’de Starlink satmayacağına dair güvence istedi.” Dedi.

Açıklamadan Musk’ın Pekin’in talebini kabul edip etmediği belli değil, ancak Starlink’in hizmet haritası Çin’de konuşlandırma planı göstermiyor. Tayvan, Moğolistan ve Vietnam gibi komşu ülkeler “düzenleyici onayı bekleyen” olarak listeleniyor.

SpaceX Starlink uydu interneti artık 32 ülkede mevcut

Geleneksel servis sağlayıcıları geride bırakan bir internet bağlantısı sunan Starlink, dünya çapında ağ tabanlı sansürü aşmak için popüler bir fikir oldu. Son zamanlarda, Starlink, yaygın protestolara ve beraberindeki sansüre yanıt olarak İran’da erişim sağladı. Bununla birlikte, Çin’deki internet sansürü çok daha organize ve kalıcı ve Starlink aracılığıyla bundan kaçınmaya yönelik devam eden herhangi bir girişim, muhtemelen merkezi hükümetten misilleme ile sonuçlanacaktır.

SpaceX Starlink

Starlink satışları sekteye uğrayabilir

Anekdot, kamuya yaptığı açıklamalarda ifade özgürlüğü ilkelerini savunsa da Musk’ın uluslararası baskılara ne kadar maruz kaldığını hatırlatıyor. FT’nin belirttiği gibi, Tesla Şanghay’da bir fabrikaya sahip ve şirketin Çin’de 80.000’den fazla araba sattığı bildiriliyor. Sonuç olarak Musk, Çin hükümetiyle geniş çapta uyumlu kaldı, hatta ülkenin internet sansür ajansı tarafından yönetilen bir dergi için bir köşe bile yazdı.

Starlink projesi iptal edilme

Aynı zamanda, Musk’ın Twitter’ın alma olasılığı da hiç olmadığı kadar yüksek. Aylarca süren kafa karıştırıcı oyunlarından sonra, Musk geçen hafta sosyal ağı ilk başta anlaşılan fiyattan satın almayı yeniden taahhüt etti ve şirketle olan hukuk davasında bir hakime anlaşmanın 28 Ekim’den önce kapanacağına inandığını söyledi. Twitter Çin’de resmi olarak engellenmeye devam ediyor.

Ilker Casillas sosyal medya paylaşımı ile kafaları karıştırdı