Rusya VPN servislerine savaş açtı

Rusya VPN

Özellikle Ukrayna işgali sonrası bilgi akışını kontrol etmeye daha da önem veren Rusya, ülkede kullanımı hızla artan VPN servislerine savaş açtı.

Dünya genelinde politik iklimin iyiden iyiye ısınmaya başlamasıyla birlikte internet dünyasında da bir bilgi savaşı başladı. Bir yandan Rusya-Ukrayna savaşında taraflar kendi görüşlerine ters düşen yayınlara ambargo koyarken, bir yandan ABD ile Çin arasında bir bilgi akışını kontrol etme yarışı başlamış durumda. Çin’in ülkede internet trafiğini yakından takip etmesi de ABD ve ortaklarının TikTok’un peşine düşmesi de bundan. Bir de bunlara ChatGPT gibi ülke sınırlarını aşan teknolojilerin gidişatından endişeli olan hükumetler eklenince internet üzerindeki kontrol iyiden iyiye sıkılaştırılıyor. Bu da VPN servislerini hiç olmadığı kadar önemli hale getiriyor. Ancak bu servislere olan ilgi arttıkça, bu servisler üzerindeki baskı da artıyor.

Önümüzdeki dönemde dünyanın dört bir yanında duymayı beklediğimiz VPN yasağı haberlerinin sonuncusu Rusya’dan geldi. İnsanların, internet üzerindeki sıkı denetimi aşmak için bu servisleri kullanmasından rahatsız olan Rusya, VPN servislerine savaş açtı.

erişimi yasaklı siteler vpn

Zaten yıllardır bu servislere karşı bir tavır sergileyen Rusya yönetimi, bu servislere karşı yaptırımlarını daha da sertleştirme kararı aldı. Rusya’da telekomünikasyon denetiminden sorumlu kurum olan Roskomnadzor, bu servisleri kullanmanın yarattığı tehlikeler hakkında vatandaşları uyardı. Roskomnadzor tarafından yapılan açıklamada, bu servislerin, takip edilmeden, tamamen anonim bir internet deneyimi vadettiği ama aslında dış güçlerin bu verilerin tamamına erişebildiği söyleniyor. Bu yüzden bu servisleri kullanmanın Rusya vatandaşlarının kişisel verilerinin güvenliğini tehlikeye attığı, hatta şantaja ve manipülasyona kapı araladığı belirtiliyor.

Asus ROG Phone 7 ve 7 Ultimate resmen tanıtıldı