“Rusya’yı nasıl terk ederim” Google aramalarında zirveye çıktı

putin rusya

Vladimir Putin’in kısmi seferberlik açıklamasının ardından Rusya’daki Google aramalarında “Ülkeyi nasıl terk ederim” sorusu zirveye çıktı.

Rusya-Ukrayna savaşı şubat ayında başladığında Rus tarafı bu savaşın kısa süre içinde biteceğini ve zaferin kazanılacağını umuyordu. Ancak işler hiç de öyle ilerlemedi. Batı ülkelerinin desteğini alan Ukrayna, Ruslara karşı güçlü bir direnç sergiledi, sergilemeye devam ediyor. Öyle ki iş Vladimir Putin’in kısmi seferberlik ilan etmesine kadar gitti. Putin’in hem ülkesinde hem de dünya genelinde şok etkisi yaratan bu karar, ülkede paniğe sebep oldu. Putin’in seferberlik açıklaması sonrası ülkeden ayrılıp başka yerlere giden uçaklardaki yoğunluğu gözler önüne seren radar videosu sosyal medyada epey konuşuldu.

Ancak Rusya’da yaşanan krizi gözler önüne seren bir başka önemli veri daha vardı. O da Google aramalarıydı. Rusya’daki Google aramaları, halk arasındaki paniği gözler önüne serdi. Çünkü seferberlik kararı sonrası ülkede en çok yapılan Google araması “Rusya’yı nasıl terk ederim?” oldu.

Rusya Ukrayna

Bildiğiniz gibi Google, ülkede Yandex’in ardından en çok kullanılan ikinci arama motoru. Yandex, Rus yönetiminin kontrolü altında olduğu için oradaki arama sonuçlarında nasıl bir artış yaşandığı bilinmiyor. Ancak Google’daki arama sayısı, Yandex’te benzer bir sonucun ortaya çıkacağını düşündürüyor.

Google arama sonuçlarında ortaya çıkan bu tablo, Ukrayna tarafının da dikkatini çekti. Ukrayna Savunma Bakanlığı bu bilgiyi paylaşarak Ruslara başka bir Google araması daha tavsiye etti: “Ukrayna’daki bir Rus askerinin ortalama ömrü ne kada?”

Bu kez de Diablo IV görüntüleri sızdırıldı