Sosyal Medya‘da paylaştığınız fotoğraflar ile yerinizi belli ettiğinizin farkında mısınız?
Sosyal Medyayı en çok kullanan ve oldukça aktif bir şekilde bildirim ve paylaşımlarda bulunan bir toplum haline geldik. Oldukça hızlı bir şekilde gelişen teknoloji hepimizin birer Sosyal Medya hesabı sahibi olmamızı şart koşmuş durumda.
Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de her bir internet kullanıcısına 3 adet hesap düşmekte. Kendini rahat bir şekilde ifade edebileceği bir ortam bulduğunuzu varsayarak, başta kişisel bilgileriniz olmak üzere fotoğraflarınızı da albümler halinde Facebook, Twitter ve Instagram gibi Sosyal Medya platformlarına yüklüyorsunuz. Bununla beraber yaygınlaşan akıllı telefonlar nedeniyle fotoğraf çekinir çekinmez bunu Sosyal Medya hesabınıza yüklüyorsunuz. Yapılan tüm bu paylaşımlar için hiçbir endişe duymuyoruz, çünkü orası bizim özelimiz ve bizden izinsiz kimse onlara dokunamaz!
Paylaştığınız bu fotoğrafların aslında sizi tehdit ettiğini bilseniz ne yapardınız. Sosyal Medya platformların yüklediğiniz resimler aracılığıyla adresinize ulaşılabileceğini biliyor musunuz? Yanlış duymadınız, Facebook, Twitter ve Instagram gibi platformlarda paylaştığınız fotoğraflar üzerinden adresinize rahat bir şekilde ulaşılabiliyor. Arkadaş listesinize ya da herkese açık bir şekilde paylaştığınız fotoğraflarınız, kötü niyetli kişilerce farkedildiği zaman istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir.
Dijital fotoğraf makineleri ve akıllı cep telefonları ile çektiğiniz fotoğraflara, resmin nerede çekildiğine dair detaylı bir koordinat bilgisinide ekliyor. Yani bu fotoğrafı sanal ortamda paylaştığınız an, coğrafi konum bilgilerinizide paylaşmış oluyorsunuz. Böylece fotoğrafınızı bilgisayarına indiren bir kullanıcı çeşitli programları kullanarak yerinizi tespit edebiliyor.
Peki ama fotoğraflar üzerinden adres bilgisene nasıl ulaşıyorlar?
İlk olarak GPS diye bilinen Küresel Konumlandırma Sistemi’ni açıklayarak başlamamız gerekiyor;
• GPS düzenli olarak kodlanmış bilgi yollayan bir uydu ağı olarak biliniyor.
• GPS uydular ile arasındaki mesafeyi ölçerek, dünya üzerindeki herhangi bir konumu tam olarak tespit etmemize imkan sunuyor.
• GPS olarak adlandırılan bu sistem ABD Savunma Bakanlığı’na ait yörüngede sürekli olarak dönen bazı uydulardan oluşuyor.
• Uydular radyo sinyalleri yayar ve yeryüzündeki GPS alıcısı bu sinyalleri alarak konum belirlenmesini mümkün kılar.
• İlk olarak askeri amaçla kurulan GPS, 1980 yılında sivil kullanıma da sunuldu.
Bu GPS nasıl çalışıyor?
Çok hızlı gelişen teknoloji dünyası ile hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından olan GPS, 2G, 3G, 4G ve yakında ülkemizde de kullanıma sunulacak olan 4.5G internet şebekesini destekleyen cep telefonları yeni nesil fotoğraf makenesi olarak görev görmeye başladı. Fotoğraf makinesi ya da cep telefonunuzda GPS aktif iken bir fotoğraf çektiyseniz aşağıdaki bilgiler ‘EXIF’ dosyası halinde resimlere ekleniyor.
• Kullanılan cihazın marka/model bilgileri
• Fotoğrafın çekildiği tarih ve saat bilgisi
• Fotoğrafın çekildiği lokasyona ait koordinat bilgileri
Nedir bu EXIF?
EXIF (Exchangeable Image File) çekilen fotoğraflara bulunduğunuz konum ve tarih bilgilerine ulaşılmasını sağlayan değiştirilebilir görsel dosya biçimidir.
Fotoğraftan adres bulma işleminin nasıl yapıldığını bir örnek ile gösterelim isterseniz.
Yukarıdaki ‘556_5675238857’ isimli .jpg formatındaki bir fotoğrafın Exif bilgileri aracılığıyla coğrafi konum bilgilerini bulmak için Exif Cleaner isimli yazılım ile açalım. ExifCleaner yazılımı GPS sistemlerinde kullanılan ücretli satılan ve özellikle kamu kuruluşları tarafından kullanılan bir yazılımdır. Emniyet Müdürlüğü, Emniyet Bilişim Suçları, Siber Suçlarla Mücadele Şubesi gibi kuruluşların tercih ettiği bir yazılım olarak bilinir.
Bir fotoğrafı bu yazılım ile çalıştırdığımız zaman aşağıdaki bilgiler elimizde oluyor;
• Kamerayı üreten şirket bilgisi
• Kameranın modeli
• Fotoğrafın pozlama süresi
• Exif sürümü
• Çekim tarihi ve saati
• GPS koordinatları
Bu bilgilere ulaştıktan sonra yapılması gereken tek şey koordinatlar üzerinden adres tespiti yapmak. Bu koordinatları Google Maps ile yapmaya kalktığımız zaman 50 – 300 metra arasında bir sapma yaşanmaktadır. Yukarıdaki koordinatları Google Maps’e girildiğinde ise amacımız olan adres tespitini gerçekleştirmiş bulunuyoruz.
Dijital fotoğraflarda coğrafi konum bilgisi istihbaratı Kolluk Kuvvetleri tarafından 2004 yılından beri kullanılmakta.