Meta, Çin propagandası yapan binlerce hesabı sildi

Meta Çin

Meta, Facebook ve Instagram’da organize bir şekilde Çin propagandası yaptığını tespit ettiği binlerce hesaplık bir sahte hesap ağını çökertti.

Bugün artık sosyal hayatın en önemli parçalarından biri haline gelmiş olan sosyal medya platformları, geniş toplulukları manipüle etmek isteyen güçlerin de en önemli hareket sahası haline gelmiş durumda. Ülkelerden şirketlere, influencerlardan siber suçlulara pek çok farklı kişi ve kurum sosyal medyayı kendi çıkarları doğrultusunda kullanıyor. Bu durum bazen tehlikeli boyutlara ulaşıyor. Bu noktada devreye sosyal medya şirketlerinin girmesi gerekiyor. Bu şirketler sosyal medyada geniş çaplı manipülasyonu engellemek için zaman zaman kapsamlı operasyonlar yürütüyor.

Bunun son örneği de bu hafta yaşandı. Facebook, Instagram ve Threads’in sahibi olan Meta, bu hafta bir açıklama yaparak, Çin propagandası yapan geniş bir sahte hesap ağı tespit ettiklerini ve bu ağ ile ilişkili binlerce hesabı sildiklerini açıkladı.

Meta, Instagram kullanıcıları için haber gönderilerini sınırlayacak

Meta tarafından yapılan açıklamada, sosyal medya platformlarında Çin propagandası yapan bu fake hesap ağının, Çin devletiyle ilişkili güvenlik birimleri tarafından kontrol edildiği belirtildi. Ayrıca aynı ağın başka sosyal medya ağlarında hala aktif olduğuna dikkat çekildi.

Meta toplamda 7704 Facebook hesabını, 954 Facebook sayfasını, 15 Facebook grubunu ve 15 Instagram hesabını sildi. Bu da Facebook’un tarihindeki en büyük temizlik operasyonlarından birinin gerçekleştiğini gösteriyor.

Elbette Amerika merkezli bir şirket olan Meta’nın Çin ve Rusya gibi ABD’nin rakibi, hatta düşmanı olarak kabul gören ülkelere karşı daha sıkı bir tutum sergilediğini unutmamak gerekiyor. Çin propagandası yapan sahte hesaplar olduğu gibi ABD ve NATO propagandası yapan benzer ağların da sosyal medyada oldukça faal olduğunu varsayabiliriz.

Realme GT5 piyasaya sürüldü