Türkiye’de yürürlüğe giren sosyal medya yasası ile birlikte sosyal medya platformları kapanacak noktaya gelebilir. Hadi gelin sürekli ertelediğimiz bu probleme daha detaylı bakalım.
Sosyal medya platformları kapanacak iddiaları, son günlerde daha fazla dile getirildi. Her ülkede bir şekilde gündeme gelmeyi başaran Instagram, Twitter ve Facebook gibi web siteleri Türkiye’de daha sert bir gündemin konusu oldu. Çok ciddi bir yaptırım listesi uygulamayı düşünen Türkiye bu konuda oldukça ciddi görünüyor.
Yasa haline gelen sosyal medya yaptırımları ile ilgili dilerseniz küçük bir hatırlatma yapalım.
- İlk başta 10 milyon TL para cezası kesilecek.
- Hemen sonrasında bu para cezası ödenmez ve temsilci atanmazsa bu sefer 30.000 TL ceza kesiliyor.
- Bu cezalar işe yaramazsa bu sefer bant genişliği sınırlaması yapılıyor.
Sosyal medya yasakları orantısız olabilir
Son aşama olarak bilinen bant genişliğinin daraltılması sonrasında hiçbir sosyal medya platformuna giriş yapılamıyor. Bu durum kullanıcılar için oldukça büyük bir problem anlamına gelebilir. Ayrıca sosyal medya reklamları üzerinden kazanç sağlayan birçok insan var. Bu durum olarak kazancını engelleyebilir.
Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesinde öğretim üyesi olan Hasan Sınar tarafından yapılan açıklamalara göre, bu tedbirler ve cezalar oldukça ağır. Almanya gibi ülkelerde de sosyal medya platformlarına para cezası uygulandığı ancak bant genişliğini daraltma gibi bir işlemin yapılmadığını da söyledi.
Twitter ve diğer sosyal medya platformları Türkiye’de temsilci açarlarsa anonim kullanıcıların kimliği ifşa olabilir. Böylece devlet tarafından bu tür kişilerin kimliğinin tespiti ve cezaevine gönderilme süreci hızlanır. Sosyal medya şirketleri buna pek yanaşmayabilir.
Sizce sosyal medya platformları temsilci konusunda nasıl bir karar alınmalı? Fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.