Sıfır otomobil fiyatlarında büyük artış beklentisi

Sıfır otomobil fiyatlarında büyük artış beklentisi

Ekim ayında döviz kurlarında yaşanan artış sonrasında sıfır otomobil tarafında da fiyat beklentisi arttı. İşte konunun detayları.

Sıfır otomobil fiyatlarında büyük artış beklentisi. Otomobil üreticileri genel olarak ay başlarında fiyatlarını güncelliyorlar. Yani ay içerisinde yaşanan fiyat artışları direkt olarak listelere yansımıyor. Ekim ayı içerisinde bilindiği üzere dolar tarafında ufak bir şok yaşandı. Merkez Bankası’nın faiz indirme kararı ile birlikte dolar kuru 9 liraya yaklaşmıştı. Sonrasında Cumhurbaşkanı tarafından alınan kararla Merkez Bankası’ndaki üst seviye iki yetkilinin görevden alınması doların 9.28 TL’ye kadar yükselmesine zemin hazırladı.

Peki bu artış otomobil fiyatlarını nasıl etkileyecek? Şimdi herkesin aklında bu soru var. Önümüzdeki süreçte yani Kasım ayının başında otomobil fiyatları tekrardan güncellenecek. Bu güncelleme sonrasında özellikle bazı modellerin baz fiyatlarında büyük artışların yaşanması bekleniyor.

Sıfır otomobil fiyatlarında büyük artış beklentisi

Sıfır otomobil fiyatlarında büyük artış beklentisi

Bilindiği üzere ülkemizdeki otomobil fiyatları belirlenirken direkt olarak döviz kurları hesaba katılıyor. Yani otomobil fiyatları kur üzerinden belirleniyor.

Dolayısıyla önümüzdeki süreçte yani Kasım ayının başında sıfır otomobillerin fiyatları sil kalem tekrardan hesaplanacak. Muhtemelen geçtiğimiz dönemde gerçekleşen matrah düzenlemesi ile bir alt dilime inen otomobillerin fiyatları, tekrardan bir üst dilime geçiş yapacak. Bu da direkt olarak 50 bin TL’ye varan zamlar geleceği anlamını taşıyor.

Gerçekten bu devirde otomobil almak çok zor. Almayıp fiyatların düşmesini beklemek ise bambaşka bir risk faktörü.

Apple yeni MacBook Pro yongalarını M1 Pro ve M1 Max olarak adlandırılabilir