Apple App Store’da Korsan Uygulama Yayınladı

Apple büyük bir dolandırıcılıkla

Google Play Store’da güvenlik katmanından yırtıp bir şekilde mağazada yer alan sahte uygulamaların haberlerini sıklıkla duyuyoruz. Ancak Apple da bu konuda sabıkalı. Yeni bir rapor Cupertino’lu firmanın da kandırıldığını açıkladı. İşte detaylar…

Kısa süre önce App Store’dan Collect Cards: Store box isimli bir uygulama kaldırıldı. Bu uygulama fotoğraf ve videoların saklandığı ve yönetildiği bir yazılım gibi görünse de aslında öyle değil. Collect Cards: Store box aslında Disney+, Netflix, Amazon Prime Video, HBO Max ve hatta Apple TV+ içeriklerini korsan olarak gösteren bir uygulama.

Collect Cards, Apple‘ın kontrolünden nasıl kaçtı ve fark edilmedi? Söz konusu yazılım konuma göre yükleme yapıyordu. Amerika’daki App Store’dan iPhone’a yüklendiğinde fotoğraf ve video depolama uygulaması için temel arayüz yüklüyordu. Böylece normal bir uygulama olarak görünüyordu. Fakat Brezilya App Store’da ise işler farklı gelişti. Çünkü yazılım Brezilya’da korsan streaming video uygulaması olarak yükleniyordu. Brezilyalı kullanıcılar Collect Cards: Store box’a yoğun ilgi gösterdi. Normalde uygulama içerikleri Amerika ve birçok ülkedeki App Store’da kontrol edilir, ancak Brezilya ve bazı ülkelerde App Store’lara gerekli önem verilmediği için Collect Cards gözlerden uzak kaldı. Daha sonra bir güvenlik raporuyla durum ortaya çıktı ve Apple müdahale etti. Son gelişmelere göre teknoloji devi uygulama inceleme sürecinde değişiklikler yapmış.

Apple

Cupertino merkezli şirket iOS 18 üzerinde geliştirmelere devam ediyor. iOS 18’de gelecekte ChatGPT dışında Google Gemini ya da farklı bir yapay zeka eklenebilir. Apple’ın yetkili isimlerinden Craig Federighi geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada bu konuda yeşil ışık yaktı. Federighi, “İnsanların kullanmak ve yapmak istedikleri için bir model tercih edebileceklerini düşünüyoruz. Belki yazarlık için başka bir model, kodlama için bir diğeri olabilir. Belki gelecekte Google Gemini de olabilir. Aslında şu anda duyurulacak bir şey yok ama yönümüz bu şekilde” dedi.

Federighi, Apple’ın neden Google veya başka bir ismi değil de, OpenAI ve ChatGPT’yi seçtiğine dair bir soruya ise “Şirketin en iyiyle başlamak istemesinden” cevabını verdi. Siri, GPT-4o’dan ücretsiz olarak yararlanıyor, hesap oluşturmaya gerek yok. Apple’ın açıklamasına göre kullanıcıların istekleri, metinleri kaydedilmiyor ve IP adresleri de gizleniyor.

iPhone SE 4 özellikleri ve lansman tarihi ortaya çıktı