Photoshop yapay zekayla eşsiz yeteneklere kavuştu

photoshop

Adobe, Firefly isimli yapay zeka aracını Photoshop’a entegre etti. Şu anda beta aşamasında olmasına rağmen ortaya çıkan sonuç iyi görünüyor. İşte konuyla ilgili detaylar…

Adobe’un Firefly adında üretken yapay zeka aracı var. Bu yapay zeka Midjourney veya DALL-E gibi metinden resim oluşturuyor. Mesela arka planında dağlar olan göl manzarası yazdınız diyelim, Firefly size dağ kenarında göl resmi oluşturuyor. Resim oluşturmak için girilen yazılara da prompt adı veriliyor. Aslında prompt bilgisayarda komut çalıştırmak için kullanılan girdidir. Genel olarak bilgi verdikten sonra gelelim asıl haberimize, Adobe, Firefly’ı Photoshop‘a entegre etti. Artık Photoshop’u kullanmak eskisinden çok kolay hale gelmiş durumda. Yaratıcılık işlevi daha üst noktalara çıkabilir. Bu arada şöyle bir bilgi daha verelim, Firefly beta aşamasında ve beta kullanıcıları yapay zeka aracıyla şimdiye kadar 100 milyondan fazla görsel oluşturdu.

Firefly’ı Photoshop’ta kullanmak kolay. Mesela halı resmi var. Halı üzerinde uyuyan bir köpek olmasını istiyorsunuz diyelim. Halı üzerinde köpeğin yer alacağı alanı seçiyorsunuz. Bu işlemden sonra Firefly metin girişi kısmına “Beyaz renkli uyuyan köpek” diye prompt’unu girdiğiniz zaman, Firefly halı üzerinde uyuyan bir köpek oluşturuyor. Bu resmin üç farklı versiyonu oluyor. Siz uygun olan köpek resmini kullanabiliyorsunuz. Yapay zeka aracı her metin girişinde üç farklı resim ortaya çıkartıyor. Fakat sonuçlar öngörülemez durumda. Yani Firefly rastgele olarak oluşturuyor, her seferinde sonuç farklı.

photoshop

Yapay zekayla parça parça yeni bir resim de yapabilirsiniz. Manzara resmi düşünün. Boş Photoshop dosyasında, dosyanın alt kısmını seçip yeşil çimenlerden oluşan bir alan olmasını, üst kısmını seçip bulutlarla dolu mavi gökyüzü olmasını isteyebilirsiniz. Böylece Firefly karşınıza, bulutlu gökyüzünün hakim olduğu yeşillik dolu manzara resmi oluşturacaktır. Bu resim üzerine yol, ev, dağ, orman vs… başka daha birçok şey ekleyebilirsiniz. Resimlere objeler eklendiği gibi objeler silinebiliyor, ancak nesne silerken Firefly metin girişi kısmının boş olması lazım. Herhangi bir şey yazmadan, sadece silinecek olan nesneleri seçmeniz ve Firefly’ı çalıştırmanız yeterli.

Eksik olan bir görseli ya da fotoğrafı da Firefly sayesinde tamamlayabilirsiniz. Örnek verecek olursak, mesela bir kedi fotoğrafı düşünün. Ancak kedinin kuyruğunun yarısı fotoğrafta yer almıyor diyelim. Görselin eksik kısmının olduğu yeri seçip, Firefly’a metin girdiğiniz zaman yapay zeka kedinin kuyruğunu tamamlayacaktır. Herhangi bir görseldeki nesneleri rahatlıkla değiştirebilirsiniz. Elimizde cadde resmi var diyelim. Caddedeki bir mağazayı, eski bir apartmanla değiştirebilirsiniz. Caddeyi genişletip, otomobiller koyabilirsiniz. Tabii ki değiştirmek istediğiniz nesneyi ya da yeri seçmeniz gerekiyor.

Sizlere anlattığımız aslında basit örnekler, daha fazla detayın yer aldığı işler de yapılabiliyor. Sonuç olarak önceki satırlarda bahsettiğimiz gibi Firefly’ın oluşturduğu resimler öngörülemiyor. Bazen muhteşem sonuçlar ortaya çıkarken, bazen de sonuçlar kötü olabiliyor. Firefly, Adobe Stock’ta bulunan fotoğraflar üzerinden eğitildi. Özellikle de manzara resimleri konusunda gayet iyi.

Adobe, güvenlik önlemi olarak bazı kelimelerin üzerine çizik atmış. Bu yüzden Firefly’a girilen metinlerde bahsettiğimiz kara listede bulunan kelimelerden biri olursa, yapay zeka metni kabul etmiyor. Bazen yapay zeka yasaklı bir kelime olmamasına rağmen, girilen prompt’u yani metni algılayamıyor. Yapay zeka da, entegre olduğu Photoshop sürümü de beta aşamasında. İleride daha iyi olacaktır. Adobe daha fazla yeni özelliği eklemeyi planlıyor.

Microsoft Azure AI Studio ile yapay zeka aracı geliştirilecek