Apple, yapay zeka ve makine öğrenimi alanlarında uzmanlar arıyor

123 44

Apple’ın yapay zeka yarışında ne yapacağı merak ediliyordu ki, sonunda şirketin planları gün yüzüne çıkmaya başladı. Teknoloji devi yapay zeka, makine öğrenimi konularında uzmanlar aradığına dair birkaç farklı iş ilanı verdi.

Yapay zeka her zaman gündemde olan bir konuydu ve teknoloji şirketlerinin çalışmaları vardı. Ancak ChatGPT’nin yayınlanması resmen atom bombası etkisi yaptı, yapay zeka konusunda büyük bir rekabet başladı. GPT-4’ün çıkmasıyla birlikte işler daha da değişti. Şu anda Google ve OpenAI yapay zeka savaşı içinde. Geçtiğimiz günlerde Google, PaLM 2 isimli yeni büyük dil modelini tanıttı. Bard’ı, Türkiye dahil olmak üzere birçok ülkede kullanıma açtı. ChatGPT, Bard gibi chatbot’lar dışında Midjourney, DALL-E, Firefly gibi yazıdan resim oluşturan diğer yapay zekalar var. Yazılım geliştiricilerin daha hızlı ve kolay kod yazmasını sağlayan Copilot gibi yapay zekalar da bulunuyor. Kısaca durum böyleyken, Apple‘ın ne yapacağı merak ediliyordu.

Kısa süre önce Apple’ın ChatGPT ve benzeri yapay zeka araçlarını, çalışanlarına yasakladığı ortaya çıkmıştı. Söylenenlere göre Cupertino’lu şirket yapay zekayla ilgili çalışmalarının sızmasından endişe ettiği için güvenlik önlemi olarak yasak kararı aldı. Fısıltı gazetesinde Apple’ın kendi büyük dil modeline ve üretken yapay zekasına odaklandığına dair rivayetler var. Şimdi de şirket tarafından verilmiş yeni iş ilanları ortaya çıktı. Bu iş ilanlarının bazıları aynı pozisyonu kapsıyor.

apple

Apple muhtemelen Google Bard ya da ChatGPT gibi benzer bir ürün çıkarmayacak. Fakat kendi yapay zeka aracını farklı şekilde kullanacak görünüyor. En azından kaynaklar tarafından söylenenler bu şekilde. Söz konusu iş ilanlanına bakacak olursak uzmanların yapay zeka alanında geçmişe sahip olmaları, bu konuya ilgi duymaları gerektiği belirtilmiş. Verilen iş ilanlarında, “Apple Teknoloji Geliştirme Bölümünde görev almak üzere yapay zeka konusunda deneyimi ve ilgisi olan mühendisler aranıyor. Artırılmış ve sanal gerçeklik alanındaki uzmanlığınızı bir üst seviyeye çıkarırken, Apple’ın en gelişmiş teknolojileri üzerinde uygulamalar oluştaracak ve yenilikçi modellerden yararlanacaksınız” ifadeleri yer alıyor.

TechCrunch’a göre iş ilanları ilk olarak 27 Nisan’da yayınlandı. Son ilanlar da bu hafta başında verildi. Apple, herhangi bir yapay zeka aracı geliştirdiğine dair açıklama yapmadı. Şirket her ne kadar sessiz kalsa da, dedikodular ve iş ilanları yapay zekayı, büyük dil modelini işaret ediyor. Hatta WWDC 2023’te yeni bir büyük dil modeliyle ilgili duyurular olabileceğine dair söylentiler var. Apple’ yakın olan ancak ismini açıklamayan bir kaynak da, WWDC 2023’ün odak noktasının karma gerçeklik gözlüğü, gözlüğün işletim sistemi xrOS ve yapay zeka olacağını ileri sürdü. Neler olacağını ise 5 Haziran’da başlayacak olan WWDC’de göreceğiz.

iOS 16.5 güncellemesinden sonra çalışmamaya başladı