Görsel üreten yapay zeka denildiğinde akla gelen ilk isimlerden olan Midjourney, uzun zamandır beklenen video oluşturma modeli V1’i resmen tanıttı. Bu yeni model yapay zeka alanındaki rekabeti daha da ateşleyecek görünüyor. İşte detaylar…
Midjourney V1 herhangi bir görseli, 5 saniyelik 4 farklı videoya dönüştürüyor. Biraz daha teknik konuşacak olursak görselleri, animasyonlu sekanslara çeviriyor. V1 kullanımı yine Discord üzerinden, ama bu kez web erişimi de mümkün. Midjourney yeni hamleyle, OpenAI Sora, Runway Gen-4, Google Veo ve Adobe Firefly gibi isimlerin doğrudan rakibi oldu.
Firmanın CEO’su David Holz’a göre amaç sadece video oluşturmak değil. Şirket Hollywood filmleri çekmek veya reklam videoları üretmekten daha büyük hedeflere sahip. Holz, gerçek zamanlı açık dünya simülasyonları oluşturabilecek kadar ileri seviyede yapay zeka modeli istediklerini ifade etti. Evet, bu konuda bir hayli ciddiler.
Sırada üç boyutlu modellemeler ve gerçek zamanlı üretim sistemleri de var. Fakat Midjourney’nin bu vizyonel atılımları Hollywood’un radarına da takıldı. Daha V1’in duyurusu yeni yapılmışken, Disney ve Universal da telif davası açtı. Gerekçe ise yapay zeka tarafından oluşturulan görsellerde Darth Vader ve Homer Simpson gibi karakterlerin yer alması. Sinema ve reklam sektöründe de biraz korku var. Stüdyolar bu tür yapay zeka araçlarının emeği ucuzlatacağından endişe ediyor.
Yine de Disney ve Universal’in sadece Midjourney ile mahkemelik olup, Google ve OpenAI’yı es geçmesi de kafa karıştırıcı. Teknoloji devlerine karşı şimdiye kadar herhangi bir hukuksal girişimi olmayan iki büyük ismin, Midjourney gibi daha küçük şirkete dava açması ‘neden?’ sorusunu sordurtuyor.
V1’e geri dönecek olursak, fiyatlandırmalara da değinmeden geçmeyelim. V1 ile video üretmek, görsel üretmenin 8 katı krediye mal oluyor. Kısacası video oluşturmak isteyen kullanıcıların elini daha fazla cebine atıp, para çıkarması gerekli. Aylık 10 dolarlık temel pakette sınırlı video üretimi var. 60 dolarlık Pro ve 120 dolarlık Mega planlar relax modunda da sınırsız video imkanı sunuyor. Şirket yaptığı açıklamada fiyatlandırmayı yeniden gözden geçireceğini belirtti.
V1’de kullanıcıya bazı kontrol ayarları da sunuluyor. Animasyonlar otomatik yapılıyor veya kullanıcılar metinle tarif ederek (Prompt girerek) animasyonları belirleyebiliyor. Kamera hareketleri de tepeden göster, yan açıdan al gibi seçeneklerle ayarlanabiliyor. Kısaca videoları bu şekilde özelleştirme imkanı var. 5 saniyelik videolar da uzatmalarla 21 saniyeye kadar çıkabiliyor. Midjourney’nin görsel üretiminde olduğu gibi V1 videoları da hipergerçeklikten uzak. Daha çok rüya gibi, başka bir evrenden fırlamış gibi sonuçlar ortaya çıkartıyor. İlk tepkiler olumlu, fakat rekabette yeri sağlamlaştırmak için biraz daha zaman gerekli.