PC satışları yeniden yükselişe geçiyor

PC satışları

Son birkaç çeyrektir yine düşüş trendine girmiş olan PC satışları, son çeyrekte tekrar yükselişe geçti.

Söz konusu PC satışları olduğunda satış grafiği uzunca bir süre düşüş yönünde seyretmiş olsa da pandemi dönemi bu gidişatı tersine çevirdi. Pandemi döneminde insanların evlerine kapanmak zorunda kalmasına bir de uzaktan çalışmanın yaygınlaşması eklenince, PC satışları bir anda yükselişe geçti. Bu yüzden üst üste üç dört çeyrekte PC satışlarında artış gözlemlendi. Ancak pandemi şartlarının sona ermesiyle birlikte PC pazarı yine geriye gitti. Satış rakamları yeniden düşmeye başladı. Son birkaç çeyrekte PC satış rakamları yine düşüş trendindeydi.

Ancak hatırlarsanız bir önceki çeyreğin mali raporu yayınlandığında, satışların düşüşte olduğu ama bu düşüşün çok uzun sürmeyeceği söyleniyordu. Nitekim öyle de oldu. Son çeyrekte PC satışları yeniden yükselişe geçti.

PC satışları

Pazar araştırma şirketi Canalys tarafından yayınlanan son rapora göre PC satışları bir önceki çeyreğe göre daha yüksekti. Satışlar hala bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla düşüşte olsa da bu düşüş bir önceki çeyrekte olduğu kadar ciddi değil. Bu da PC pazarında toparlanmanın başladığını gösteriyor. Elbette bu toparlanmanın ne kadar süreceğini zaman gösterecek ama analistlerin tahmini bu toparlanmanın 2024’te de devam edeceği yönünde.

Son birkaç çeyrektir PC pazarında yaşanan düşüşte yapay zekanın payı büyük. Çünkü yeni bir PC almak isteyen kullanıcılar ve şirketler AI programlarını da destekleyecek bir PC almak istiyor ama mevcut durumda PC’lerin henüz buna uygun olmadığını düşünüyor. Ya da buna uygun olanların fazla maliyetli olduğunu. Bu yüzden AI kullanımına daha uygun PC’ler çıkana ya da daha düşük maliyetli hale gelene kadar beklemek istiyor. 2024’ten itibaren satışlarda bir yükselme beklenmesinin sebeplerinden biri de bu.

OpenAI “yapay zekanın iPhone’u”nu yaratmak istiyor