Apple Mac Modeli Satışları Düştü: PC Devri Sona Eriyor

apple5

ABD devi Apple firması 22 Ekim’de yeni dizüstü bilgisayar modelini tanıtacak. Ancak bu tanıtıma günler kala Apple firması üzücü rakamlar ile karşılaştı. Apple’in dizüstü bilgisayarı Mac, 2013 yılının ikinci ve üçüncü çeyreğinde diğer seneye oranla satış rakamlarında düşüş yaşadı.

Apple firması bu düşüşlerin sebebini iPad modellerine bağladı. Çünkü Mac serisinde yaşanan bir düşüş gözlenirken, iPad modellerinde yukarı yönlü bir yükseliş var.  Gartner araştırma şirketinin açıkladığı rakamlara göre 2013 yılında Mac dizüstü bilgisayarlarının satış rakamı diğer seneye oranla yüzde 2.3 azaldı. Ancak bu düşüş sadece üçüncü döneme has bir düşüş değil. Çünkü Apple firmasının Mac modelinde yaşanan düşüş, ikinci çeyrekte diğer seneye oranla yüzde 6 şeklinde gerçekleşmişti.

apple

Aslında bu durum analistlerce Apple firmasının bir başarısızlığı olarak yorumlanmıyor. Analistlerin çoğu, PC dünyasının tabletler karşısında zor durumda kaldığını düşünüyor. Çünkü tüketiciler günlük ihtiyaçlarına cevap veren tabletleri tercih etmeye başladılar. Buda PC modellerini gözden düşürmeye başladı. Bu düşüşe dur demeye kalkışan ünlü PC üreticileri olsa da, durum PC modellerinin aleyhine bir durum oluşturmaya başladı. Ultrabook PC modelleriyle, geleneksel olan PC kullanım tarzı tabletin kullanım da sunduğu pratikliğe yaklaştırılmak istense de, PC modelleri için satışlarda yaşanan düşüşler dur durak bilmeden devam ediyor.

Küresel anlamda rakamları incelediğimiz de PC dünyası 6 mali dönem üst üste bir düşüşe imza atmış durumdadır. 2013 yılının üçüncü çeyreğinde satış rakamları 8.3 oranında dibe vurdu. Ancak genel anlamda bu düşüşe rağmen piyasada karlarını arttıran firmalar da yok değil. HP ve Dell başarılı pazarlama taktikleriyle satışlarını ortama yüzde 3 oranında arttırdılar.

Yapılan uluslar arası anketlerde de durum PC modellerinin yakında silineceği yönünde emarelerden bizlere haber veriyordu. Üst üste satış rakamlarında yaşanacak bir düşüşü PC üreticilerine haber veriyordu. Herhalde bu anket çalışmasını şimdi daha yakından incelemek lazımdır. IDC firmasının anketi, firmalara nasıl hareket etmeleri gerektiğini anlatan bir kılavuz olabilir.

 

 


Yorumlar kapatıldı.