Otomobil üretimi durma noktasına geldi: İkinci el araç satıcıları bayram edecek

Otomobil üretimi durma

Otomobil üretimi durma noktasına geldi diyebiliriz. Peki ne oldu da böyle bir problem ortaya çıktı. İşte konu ile alakalı merak edilen bütün detaylar.

Koronavirüs nedeniyle otomobil üretimi durma noktasına geldi. Fakat işin asıl nedeni tüketim filan değil. Bundan çok daha derin bir kriz otomotiv dünyasını vurdu. Hatırlayacağınız üzere geçtiğimiz günlerde mikroçip yetersizliği gündeme gelmişti. Bu durum ilk etapta pek önemsenmedi.

Bugünlerde ortaya çıkan yeni mikroçip problemleri işi çok daha farklı bir boyuta taşıdı. Şu anda otomobil firmaları böyle bir yetersizlik nedeniyle araç üretemiyor. Honda, Toyota ve Volvo gibi şirketler üretimi durma noktasına getirdi. Ancak işler çok daha kötüye gidecek gibi görünüyor.

Mikroçip yetersizliği giderek kronik hale geliyor

Herhangi bir cihaz ya da otomobil üretirken mikroçipler büyük bir öneme sahip. Eğer bu küçük donanımlar eksik kalırsa aracın beyni tamamen iptal edilmiş olur. Böyle bir durumda trafik kazaları ya da benzer sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle mikroçipler olmazsa olmazlar içerisinde yer alıyor.

Otomobil üretimi durma

Otomobil üretimini tamamen durduran Honda, Toyota ve Volvo gibi şirketler sadece mikroçip yetersizliğini ortaya koymuyor. Aynı zamanda plastik bileşen ve petrokimyasallar da eksik. Böylece zaten kronik hale gelen donanım yetersizliği iyice ileri seviyeye ulaştı. Ayrıca ABD ve Kanada’da yaşanan aşırı soğuklar fabrikaları çalışamaz hale getirdi.

Elektrikli araçların hakimiyeti giderek artacak: Otomotiv sektörü yeniden şekilleniyor

Tüm bu koşullar ne yazık ki sadece ABD ve Avrupa araçlarını etkilemeyecek. Aynı zamanda Türkiye’de de araç satışları önemli ölçüde etkileyecek. Araba fiyatlarının bir ölçüde artacağı tahmin ediliyor. Özellikle de ikinci el araç alış ve satışı yapanlar adeta bayram edecek. Peki sizce buna karşı nasıl bir önlem alınmalı