2020 yılı için sıfır otomobil istatistikleri açıklandı

ikinci el

Koronavirüs salgını dünya otomativ sektöründe duraksamaya neden oldu. Türkiye’de üretilen ve satılan sıfır otomobil istatistikleri açıklandı.

Habere ilginç bir bilgi vererek başlayalım. Covid-19 salgını ortaya çıktıktan sonra kısa süre içinde otomobil satışlarında gözle görülür azalma meydana geldi. Bazı ülkelerde bu çok yoğun olarak hissedildi. Hindistan’da virüs nedeniyle Nisan ayı içerisinde 120 milyar dolarlık dev Hindistan otomotiv pazarında hiç sıfır otomobil satılmadı. Yani bir ay boyunca bir kişi bile sıfır otomobil almak istemedi. Bakalım Türkiye için durumlar nasıl?

Otomotiv Sanayii Derneği tarafından açıklanan aşağıdaki veriler Ocak ayı ile Mayıs ayı arasındaki süreci kapsıyor. Mayıs ayında toplam araç üretimi 63 bin 145 adet olarak gerçekleşti. Bu rakam virüsün daha şiddetli hissedildiği Nisan ayında 11 bin 164 adetle sınırlı kaldı. Yılın ilk beş aylık dönemine bakıldığında ise, toplam üretim bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 34 azalarak 415 bin 454 adet, sıfır otomobil üretimi de yüzde 31 azalarak 288.133 adet oldu. Çiftçinin vaz geçilmez dört tekeri traktör üretimi ise 10 bin 350 olarak açıklanan.

sıfır otomobil

Bir önceki yıla göre daralma yaşanıyor! 

Belirtilen verilere göre 2020 yılı Ocak-Mayıs döneminde, ticari araç üretimi bir önceki yıla kıyasla yüzde 39 daraldı. Ağır ticari araç grubunda bu daralma yüzde 23 olarak hesaplanırken hafif ticari araç grubunda  yüzde 40 oranında daralma yaşandı. Bu daralmalar araç üretimi için söz konusu. Pazar önceki yıla göre %10 – 15 artış gösterdi. Araç fiyatlarının inanilmaz arttığı şu günlerde üretimlerin artması ve sıfır otomobil fiyatlarının düşmesi bekleniyor.

Son olarak ihracat, ithalat rakamlarına da bir göz atalım. Ocak-Mayıs döneminde toplam ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 38 azalarak, 331 bin 391 adet olarak gerçekleşti. Sıfır otomobil ihracatı yüzde 35 oranında azalarak 232 bin 781 adet olurken, ticari araç ihracatı ise yüzde 46 oranında azaldı. Ocak-Mayıs döneminde otomobil iç pazarında ithal araç payı yüzde 64 olarak gerçekleşirken, hafif ticari araç pazarında ithal araç payı yüzde 42 oldu. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Otomobil fiyatları üretimlerin artması ile birlikte düşüşe geçer mi?

Samsung One UI 2.5 reklamlarla gelecek