Otomotiv sektörü çip krizi nedeniyle korkunç bir zarara uğradı

İkinci el otomobil fiyatları

Türkiye’de ve dünyada önemli bir yere sahip olan otomotiv sektörü çip krizi sebebiyle büyük sorunlar yaşıyor. Ortaya çıkan zarar gerçekten de korkunç boyutlarda. Hadi gelin konuyla alakalı merak edilen tüm detaylara birlikte bakalım.

Otomobil almak isteyenler mutlaka çip krizinden etkileniyor. İkinci el veya sıfır olması kesinlikle önemli değil. Sıfır araçlar çip krizi nedeniyle üretilemeyince bu defa ikinci el araçların fiyatları yükseliyor. Yani tüm sektör birbiriyle güçlü bir şekilde bağlantılı. Otomotiv Sanayi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün bu konuda önemli bir açıklama yaptı.

Yapılan açıklamalarda 2021 yılı verilerinin iyi gitmesine rağmen yine de krizin devam ettiği ifade edildi. Yaşanan mikroçip krizi aynı şekilde üretimin aksamasına neden oluyor. Sektörde en azından 4 yıl kadar daha büyüme devam etmesine rağmen yine de kriz endişe yaratıyor.

Otomotiv sektörü çip krizi ile boğuşuyor

Otomobil üretimiyle ilgili yaşanan çip krizi, kısa ve orta vadede devam edecek. Hazırlanan raporlara bakıldığında yaşanan kriz nedeniyle yaklaşık olarak 4 milyon 940 bin civarında aracın üretilemediği ifade edildi. Böylece yaklaşık olarak 110 milyar dolarlık zarar ortaya çıktı.

otomotiv sektörü çip krizi

Otomotiv Sanayi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yenigün, Türkiye’de önemli bir sorun daha olduğunu söyledi. Ona göre mikroçip krizi ile birlikte aynı şekilde karbonsuz üretim problemi de var. Avrupa, üretim sırasında sıfır karbon konusuna büyük önem gösteriyor. Fakat Türkiye’de bu konuya yeteri kadar önem verilmiyor.

Teknoloji sektörü zorda! Çip krizi büyüyor

Türkiye’de mikroçip krizinin artması ile birlikte hem sıfır hem de ikinci el araçlarda fiyat yükselişleri yaşanabilir. Hem çip krizinin hem de karbonsuz üretim probleminin en kısa sürede giderilmesi gerekiyor.