Kanada’da Okullar Sosyal Medya Şirketlerine Savaş Açtı

sosyal medya

Kanada’da okullar, gençler arasında artan sosyal medya bağımlılığından sorumlu tuttukları Meta ve ByteDance gibi şirketlere karşı dava açtı.

Sosyal medya kullanımının gitgide artması, özellikle ergenler ve genç yetişkinler arasında ruhsal sağlık bozukluklarının artmasına sebep oldu. Özellikle Batıda yapılan araştırmalarda açıkça gözler önüne seren bu artış, hem ebeveynleri hem de uzmanları endişelendiriyor. Ancak buna rağmen Facebook, Instagram, TikTok gibi uygulamalar, gençlerin en çok kullandığı uygulamaların başında geliyor.

Kanada’da bu duruma dur demek isteyen ebeveynler, ülkenin önde gelen okullarının da desteğini alarak başta Meta olmak üzere, internet şirketlerine dava açtı. Söz konusu bu davada Meta ve ByteDance gibi şirketler, sosyal medya bağımlılığından sorumlu olmakla suçlanıyor.

sosyal medya 2

Kanada’da açılan bu toplu davada; Instagram, TikTok, Snapchat gibi uygulamaların çocuklara bilinçli olarak bağımlılık yaratacak içerikler sunduğu iddia ediliyor. Bu da çocuklar arasında davranış bozukluklarına sebep olarak hem okuldaki eğitimi sekteye uğratıyor hem de çocukların cinsel istismarına kapı aralıyor.

Toronto Okullar Birliği’nin yöneticisi, gelişme çağındaki çocukların bağımlılık yapacak unsurlara karşı daha savunmasız olduğunu, sosyal medya şirketlerinin de bunu bilinçli olarak suistimal ettiklerini söylüyor. Son dönemde ABD’nin çeşitli eyaletlerinde de benzer davaların açılmış olması, Meta ve ByteDance gibi şirketlerin yakın gelecekte ciddi cezalarla karşı karşıya kalabileceğini gösteriyor. Kanada’da açılan bu son davada, Meta’dan yaklaşık 3.3 milyar dolar tazminat isteniyor. Daha önemlisi eğer bu dava kazanılırsa emsal teşkil edeceği için yeni toplu davaların da önünü açacak olması.

Apple Bir Günde 113 Milyar Dolar Kaybetti