Nvidia 3 Trilyonu Geçti, Apple’ı Altına Aldı

AMD Yeni RX 7800M

Yapay zeka alanında yaşanan patlama sayesinde dünyanın en değerli şirketlerinden birine dönüşen NVIDIA, 3 trilyon doları geçerek Apple’ı da altına aldı.

Geçtiğimiz yıl yapay zeka alanında yaşanan patlama, teknoloji dünyasında dengeleri bir anda değiştirdi. ChatGPT’nin arkasındaki şirket olan OpenAI, inanılmaz bir yükseliş yaşarken, birkaç şirketi daha yanında yukarı taşıdı. OpenAI’ın en büyük yatırımcısı olan Microsoft son yılların en başarılı yılını geçirirken, GPU üreticisi NVIDIA, bunların ikisinden de daha büyük bir sıçrama yaptı.

Geçtiğimiz yıl şirketin toplam değeri 2 trilyon doları aşıp, Amazon ve Alphabet (eski adıyla Google) gibi devleri geride bıraktığında, bunun dönemlik bir yükseliş olabileceği, hisselerin zamanla biraz daha aşağıda dengeye oturacağı söyleniyordu. Ama öyle olmadı. Çünkü NVIDIA hisseleri değer kazanmaya devam etti. Öyle ki şirket bugün artık Apple’ı bile geçmiş durumda. NVIDIA’nın toplam değeri bugün itibarıyla 3 trilyon doların üzerine çıktı. Böylece şirket zoru başardı ve en büyük şirketler listesinde Apple’ın bile üzerine çıktı ve Microsoft’tan sonra en değerli ikinci Amerikalı şirket oldu.

nvidia

Bildiğiniz gibi yapay zeka teknolojileri GPU’lara, yani ekran kartı işlemcilerine bel bağlıyor ki bu alanda da lider konumda NVIDIA yer alıyor. Amerikalı teknoloji devinin bugün artık Apple’ı bile geçecek seviyeye ulaşmasının arkasında da bu sebep yatıyor. Çünkü şirket bugün GPU’ları yok satan şirket, önümüzdeki yıllarda da bir numaralı GPU tedarikçisi olmaya devam edecek. Bu da şirketin yakın geleceğinin finansal başarılarla dolu olacağı anlamına geliyor. Haliyle bu da hisselere yansıyor.

Motorola Edge 2024 Resmen Tanıtıldı