Giyilebilir Teknolojiler Pazarı Büyümeye Devam Ediyor

Giyilebilir Teknolojiler

Giyilebilir teknolojiler pazarında satışlar artmaya devam ediyor. Ancak kullanıcılar son dönemde daha düşük fiyatlı modellere yöneliyor.

Akıllı saat ve akıllı bileklik gibi ürünlerin son birkaç yıl içinde iyiden iyiye popüler hale gelmesiyle birlikte giyilebilir teknolojiler pazarı, istikrarlı bir şekilde büyüyen  pazarlardan birine dönüştü. Bu pazardaki büyüme son çeyrekte de devam etti. En azından satılan ürün rakamlarına bakıldığında. Ancak kullanıcıların artık daha ucuz modellere öncelik veriyor olması, bu pazarın geleceğine dair soru işaretleri yaratıyor.

Pazar araştırma şirketi IDC tarafından paylaşılan verilere göre, 2024’ün ilk çeyreğindeki giyilebilir teknoloji satışları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8.8 daha fazlaydı. Bu rakam tamamen satılan ürün sayısını yansıtıyor. Satılan ürünlerden elde edilen gelir konusunda ise farklı bir tablo ortaya çıkıyor.  IDC, giyilebilir teknolojiler pazarındaki ortalama satış fiyatının beş çeyrektir üst üste düşmekte olduğuna dikkat çekiyor. Yani kullanıcıların bu cihazlara ayırdığı bütçe gitgide düşüyor. Bu da yüzde 8.8’lik büyümenin finansal karşılığının eskisi kadar fazla olmadığı anlamına geliyor.

Giyilebilir Teknolojiler

Kullanıcıların daha düşük fiyatlı modellere yöneliyor olması en çok da Apple gibi premium ürünler satan şirketleri yaralıyor. Amerikalı teknoloji devi giyilebilir teknolojiler pazarında hala bir numarada olsa da pazar payı ciddi ölçüde küçülmüş durumda. Apple’ın bu pazardaki payı, geçtiğimiz yıl bu döneme kıyasla yüzde 19 azalmış durumda. Bunda Apple yakın zamanda bir Airpod çıkarmamış olması da etkili oldu. Çünkü kulaklıklar da bu pazara dahil ediliyor.

Öte yandan Xiaomi’nin bu pazardaki yükselişi sürüyor. Toplam satış sayısı bir önceki yılın yüzde 44 önünde seyreden Xiaomi, Apple’ın ardından ikinci sıraya yerleşmiş durumda. Üçüncü sırada ise bu çeyrekte Samsung’u dördüncülüğe iten Huawei aldı.

Motorola Edge 2024 Resmen Tanıtıldı