NASA insanlı Ay görevi için yine SpaceX ile anlaştı

SpaceX

50 yıl sonra Ay’a düzenleyeceği ilk insanlı uçuş için SpaceX ile anlaşan NASA, bir sonraki insanlı Ay görevi için de SpaceX’i tercih etti.

Bildiğiniz gibi NASA, uzay yolculukları ve araştırmaları için artık kendi roketlerini geliştirmek yerine bu işi özel şirketlere bırakıyor. Kendi roketlerini geliştirmeye para harcamak yerine, ihale açarak anlaştığı şirketlere kendilerine roket sağlamaları için para ödüyor. NASA için roket hazırlayan bu şirketlerin başında ise Elon Musk’ın kurucusu olduğu SpaceX geliyor.

Bugüne kadar Uluslararası Uzay İstasyonu’na pek çok başarılı uçuş gerçekleştiren şirketin kendilerine sunduğu roketlerden bir hayli memnun olan NASA, Elon Musk’ın şirketi ile ortaklığını büyütmeye devam ediyor.

Hatırlayacağınız gibi NASA, 50 yıl sonra Ay’a gerçekleştireceği ilk insanlı görev için SpaceX ile anlaşmıştı. 2025’te gerçekleşmesi planlanan bu ilk insanlı Ay seyahati için hazırlıklar sürerken, NASA Ay’a düzenleyeceği diğer insanlı uçuşlar için Elon Musk’ın şirketi ile yeni bir anlaşma daha imzaladı.

spacex ay nasa

Ay’a yıllar sonra gerçekleşecek ilk insanlı uçuşun bir aksilik olmazsa 2025’te gerçekleşmesi bekleniyor. Bu uçuş hala yapım aşamasında olan Starship uzay mekiği ile yapılacak. NASA tarafından şirketle imzalanan yeni anlaşma ise 2027’de gerçekleşecek ikinci insanlı Ay görevi için imzalandı. Bu ikinci görevde de Starship uzay mekiği kullanılacak.

NASA ve SpaceX bugün pek çok insanlı uçuş gerçekleştiriyor ama bu uçuşlar alçak Dünya yörüngesindeki Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) ile sınırlı kalıyor. Ancak NASA’nın yeni megaroketi SLS’i geçtiğimiz günlerde başarıyla fırlatması, artık Ay gibi daha uzak hedeflere ulaşmak için de tüm şartların olgunlaştığını gösteriyor.

2023 Toyota Prius tanıtıldı