SpaceX’in Ay’a iniş aracı motor testini geçti

SpaceX, 'sıfır yakıtlı' motoru uzaya fırlattı

NASA’ın Artemis III görevi sırasında Ay’a inmek için kullanacağı iniş aracının SpaceX yapımı motoru, yapılan testlerden başarıyla geçti.

1972 yılında gerçekleşen Apollo 17 görevinden bu yana Ay’a insanlı bir uçuş gerçekleştirilmemiş olsa da bu durum çok yakında değişecek gibi görünüyor. Çünkü Amerikan Uzay Ajansı NASA, Ay’a yeniden insanlı bir görev düzenlemek için çalışmalara başlamış durumda. NASA bu tarihi görev için kullanılacak uzay roketini ve iniş aracını geliştirme görevini ise SpaceX’e emanet etti.

İnsanların yeniden Ay’a ayak basacağı Artemis III görevi hala epey uzakta olsa da SpaceX bu görevde kullanılacak iniş aracının hazırlık sürecinde şimdiden önemli yol kat etmiş durumda. Elon Musk’ın uzay şirketi, son olarak da bu Ay’a iniş aracının motor testini başarıyla gerçekleştirdi. Şirket tarafından yapılan açıklamada, bu iniş aracında kullanılacak motorun birkaç kez başarıyla test edildiği duyuruldu.

SpaceX artemis ay araci 2

NASA tarafından yapılan ortak açıklamaya göre SpaceX sadece bu motoru başarıyla test etmekle kalmadı, aynı zamanda motoru Artemis III görevinde kullanılacak Starship HLS Lander adlı iniş aracının üzerinde de sergiledi. HLS, yani Human Landing System, Artemis III görevi ile Ay yörüngesine gönderilecek astronotların Ay yüzeyine iniş yapması ve sonra yeniden yörüngeye çıkması için kullanılacak. Apollo göreviyle Ay’a inen astronotların da aynı sistemi kullandığı söyleniyor ama bildiğiniz gibi tüm bu Apollo görevlerine şüpheyle yaklaşan da pek çok isim var.

HLS Lander’da kullanılacak olan Raptor motoru, yapılan bu son testlerde, uzay boşluğundaki uzun süreli yolculuğun yarattığı dondurucu soğuk etkilerine rağmen başarılı bir şekilde ateşlemeyi gerçekleştirebileceğini gösterdi. Öte yandan Raptor motorunun istediği gibi motor gücünü arttırıp azaltma kabiliyeti de başarıyla test edildi.

iPhone 15 siparişleri iPhone 14’ün önünde seyrediyor