SpaceX uzay roketlerini Suudi Arabistan’a kiralıyor

nasa ve spacex

Uzay seyahatlerine özel sektör üzerinden katılan Suudi Arabistan, iki astronotunu uzaya taşımak için SpaceX roketlerini kullanacak.

Elon Musk’ın uzay şirketi SpaceX, bugün uzay yolculuğu konusunda itici güç haline gelmiş durumda. Bildiğiniz gibi NASA artık kendi roketlerini geliştirmek yerine uzay yolculukları için SpaceX ve Blue Origin gibi özel şirketlerin uzay roketlerini kullanıyor. NASA’nın bu tercihi, uzay roketi geliştiren şirketlerin kasasını doldurarak daha da büyümelerini sağlıyor.

Ancak bu şirketlerin tek gelir kaynağı NASA değil elbette. Çünkü bu uzay roketlerinin alıcıları her geçen gün artıyor. Eskiden uzaya çıkmak için bir uzay programı kurup yıllarca üzerinde çalışmaları gereken ülkeler, şimdiyse özel bir şirketin uzay roketlerini kiralayıp bu süreci es geçebiliyorlar. Bunun son örneği bu hafta yaşandı. Uzayda da varlık göstermek için yatırımlar yapmaya başlayan Suudi Arabistan, SpaceX’in uzay roketini kiraladı.

Falcon Heavy gizli görev

Şirketin yolcu sınıfı uzay roketi, Suudi Arabistanlı iki astronotu uzaya taşıyacak. Suudi Arabistan bu kiralama işlemini Axiom Space adlı uzay yolculuğu şirketi aracılığıyla yaptı. Suudi Arabistan yönetiminin Axiom Space’e tam olarak ne kadar ödediği bilinmiyor. Ancak Axiom Space daha önce uzay yolculuğu için kişi başı 55 milyon dolar ödeme talep ediyordu. Bu yüzden Suudi Arabistan’ın iki astronotunu uzaya taşımak için yaklaşık 100 milyon dolarlık bir anlaşma yaptığını varsayabiliriz.

Elbette Suudi Arabistan yönetiminin şirketle anlaşması yeterli olmuyor. Astronotların Uluslararası Uzay İstasyonu’na çıkabilmesi için NASA’nın da bu anlaşmaya onay vermesi gerekiyor. Ancak Reuters tarafından paylaşılan bilgilere göre NASA’nın bu anlaşmaya onay vermesi bekleniyor. Bildiğiniz gibi son dönemde ABD ile Suudi Arabistan yönetimi arasındaki ilişkiler epey kuvvetlenmiş durumda. Bu iyi ilişkilerin NASA’dan izin alınmasını sağlayacağı düşünülüyor.

Öte yandan Axiom Space bizim de aşina olduğumuz bir isim. Hatırlarsanız bu hafta başında şirket bir açıklama yaparak, 2023’te Türkiye’den bir astronotu da uzaya taşıyacağını açıklamıştı.

The Last of Us dizisinden ilk fragman