SpaceX Crew Dragon gemisini fırlatma rampasına yerleştirdi

spaceX crew Dragon

NASA, astronotları uzaya göndermesini engelleyen, yıllar süren handikapından spaceX Crew Dragon gemisiyle nihayet kurtuluyor olabilir mi? Uzay Mekiği programını sonlandırdıktan sonra uzaya insan gönderebilme yeteneğini tamamen kaybeden NASA, astronotlarını Rusya’dan kiraladığı Soyuz uzay gemileriyle gönderiyordu.

SpaceX Crew Dragon gemisi astronotları uzaya taşıyacak

Elon Musk’a, “uzaya insan gönderecek uzay gemisi geliştirme” görevi veren NASA, şimdi bu uzay gemisiyle ilk defa astronotlarını uzaya taşımak üzere hazır.

Crew Dragon uzay gemisi, uzun zamandır süren insanlı ve insansız testlerini başarıyla tamamladıktan sonra şimdi ilk defa içinde astronotları uzay istasyonuna taşıyacak. NASA böylece 2011’den beri ilk defa insan yolcularını kendi başına uzaya çıkarmış olacak. Dolayısıyla yeniden astronotlarını uzaya taşıyabilme yeteneği kazanacak.

Crew Dragon’un fırlatılma tarihi 7 Mayıs. Ancak fırlatmadan önce yapılacak sayısız test ve hazırlık var. O neden uzay gemisi şimdden fırlatlma tesisine taşınmış durumda.

2011’den sonra, ABD topraklarından, ABD uzay gemisiyle ilk defa uzaya çıkacak olan astronotlar ise Doug Hurley  ve Bob Behnken olacak. Deneyimli astronotlar, aynı zamanda uzay gemisinin insanlı testlerinde de yer aldığı için uzay gemisinin tüm kontrollerine hakimler.

Eğer tüm aşamalar başarıyla tamamlanır ve son testlerden olumlu sonuçlar alınırsa, iki astronot 7 Mayıs günü NASA’nın yepyeni uzay gemisini Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetleyecek.

Bu gelişme aynı zamanda Elon Musk için de çok önemli bir mihenk taşı olacak. ABD devletinin özel gizlilik ve erişim izinlerine sahip olan genç girişimci, ABD’yi yeniden uzaya çıkaran kahraman olarak büyük puan toplayacak.

En yoğun temiz enerji kaynağı için kollar sıvandı

Kendisi de zaten Twitter hesabında Crew Dragon uzay gemisi hakkındaki gelişmeleri büyük bir heyecanla paylaşmaya devam ediyor. Musk’a, ABD’nin Dünya devletleri ile uzay yarışında verilen görev o kadar önemli ki, Netflix’in yaptırdığı yeni nesil Star Trek dizisinde, Musk’ın ismi insanlığı uzay çağına taşıyan isim olarak anılmıştı.

spaceX crew Dragon