NASA, Artemis 1 Ay roket testini 12 Nisan’a erteledi

NASA, Artemis 1 Ay roket testini 12 Nisan'a erteledi

NASA, yeni nesil Uzay Fırlatma Sisteminin son testini bir kez daha erteledi. İşte konuyla ilgili tüm detaylar.

Ajans, geçen hafta sonunun çoğunu yaklaşmakta olan Artemis 1 Ay görevinin “provasını” yürüterek geçirdi. Test, görevin geri sayım prosedürünü tekrarlamak için tasarlandı. NASA, mobil başlatıcı platformunda bir sorunla karşılaşana kadar her şey çoğunlukla plana göre ilerliyordu.

NASA, Artemis 1 Ay roket testini 12 Nisan'a erteledi

Ortaya çıkan sorun, ajansın roketi sıvı yakıtla güvenli bir şekilde yüklemesini engelledi ve şirket, sorunu gidermek için kritik testi erteledi. Başlangıçta, şirket Ax-1 uçuşu için testi 9 Nisan’da yeniden başlatmayı planlamıştı, ancak bugün, denemeyi gelecek haftanın başlangıcına kadar ertelediğini duyurdu. Test tarihinde değişiklikler yapılması şirketin bazı problemleri çözmeye çalıştığının göstergesiydi. NASA, “Değiştirilen test için gerekli yükleme prosedürlerinde yapılan değişiklikler nedeniyle, prova testinin 12 Nisan Salı günü ve 14 Nisan Perşembe günü devam etmesi planlanıyor” ifadelerini kullandı.

Test tamamlandıktan sonra, NASAsonunda Artemis 1 ile planlarını gerçekleştirecek. Görev, yolculuğun insan astronotlarını nasıl etkileyeceğini incelemek için Ay çevresinde bir uçuşa insansız bir Orion kapsülü gönderecek. Ajans, provasını tamamlayana kadar görev için bir tarih belirlemeyecek. Artemis 1, bu hafta herhangi bir aksilik ile karşılaşmazsa, bu Haziran gibi erken bir tarihte kalkabilir. Şirket tüm planlarını sorunsuz bir şekilde hızlıca gerçekleştirmek istese de neticede oluşabilecek her arıza ciddi bir felaket ile sonuçlanabilir. Hal böyle olunca da NASA’nın hedefi oluşabilecek en ufak problemi bile önceden görmek diyebiliriz.

Yabancı kripto para borsalarından TL çekme