NASA Ay Üssü planları bir sene geri attı

nasa ay üssü

NASA, Ay’a yeniden gitme konusunda çok kararlı. Ancak bu defa ateş almaya gidip dönmeyecekler, orada kalıcı olmak istiyor.

NASA Ay Üssü planlarını bir süredir başlatmıştı. ABD, ayda hem yörüngeye oturacak bir uzay istasyonu kurmak ardından ise ay yüzeyinde kalıcı bir istasyon inşa etmek istiyordu.

NASA Ay Üssü için bir sene gecikecek

Ancak şimdi planların 1 sene geriye atabileceği vurgulanıyor. NASA’nın ay yörüngesine oturtacağı Lunar Gateway isimli mini uzay istasyonunun tasarımında değişiklik yapılması ve hesaplamalarının yeniden gözden geçirilmesi isteniyor. NASA bu revizyon içinse, istasyonun görev ve amaçlarındaki değişimi sebep olarak gösteriyor.

Öte yandan NASA’nın ay planlarını içeren Artemis programın çok saldırgan olduğu konusunda eleştiriler dile getiriliyordu. NASA’yı bu kadar acele ettirenin ise Beyaz Saray olduğu vurgulanıyordu. Ancak yeterli güvenlik önlemleri alınmadan, hızlı geliştirilen bir uzay programının ölümlere neden olabileceğinin de altı çiziliyordu.

Türkiye koronavirüs haritası kullanıma sunuldu!

Beyaz Saray, yani Başkan Trump NASA’nın 2024 yılında yeniden Ay’a astronot indirmesini, 2028’de ise uzay üssü inşa etmesini istiyordu.

Şimdi öyle görünüyor ki, bu tarihler en az 1 sene gecikecek. Wall Street Journal’da ise 2024 yılının Trump tarafından kasten seçildiğini, bu tarihin ikinci başkanlık döneminin sonu olacağı ve seçim yatırımı için Ay’a inişi kullanmak istediği vurgulanıyor.

Dünyanın bir de Covid-19 nedeniyle yaşadığı krizde NASA’nın Ay çalışmaları için gereken yüksek bütçeleri bulmasının da sorun olabileceği düşünülüyor.

nasa ay üssü