NASA, megaroket projesini ağustos ayına kadar erteledi

NASA

NASA, denetim sırasında ortaya çıkan sorunlar nedeniyle bir türlü test edemediği megaroket projesini testini ağustos ayına erteledi.

2026 yılında Ay’a yeniden astronotlarını indirmek isteyen Amerikan Uzay Ajansı (NASA), bu hedefine ulaşmak için pek çok zorluğu aşmak zorunda. Bu zorlukların başında ise astronotları güvenli bir şekilde Ay’a taşıyacak olan megaroketin kusursuzlaştırılması geliyor. Ancak bu görevi tamamlamak ilk başta düşünülenden de zor olacak gibi görünüyor.

Hatırlayacağınız üzere, NASA’nın denetim sırasında fark edilen sorunlar nedeniyle megaroketinin testini üçüncü kez ertelediği haberini kısa süre önce sizinle paylaşmıştık. O sıra yapılan açıklamada testin mayıs ayında yapılacağı söyleniyordu. Ancak bu süreçte sorunlar giderilememiş olsa gerek ki megaroketin testi için çok daha geç bir tarih belirlendi.

NASA, başarısız testlerden sonra SLS Moon roketini iptal etti

Amerikan Uzay Ajansı, SLS (Space Launch System) olarak bilinen fırlatma sisteminin testini ağustos ayına aldı. Ayrıca bu sistemin başarıyla çalışacağından emin olmak için birden fazla test yapılması gerekeceği açıklandı. Testlerin ağustos ayına kadar ertelenmesinin mühendis ekibine sağladığı zaman, bugüne kadar ortaya çıkan sorunların giderilmesi ve yakıt sisteminin geliştirilmesi için kullanılacak.

İlk olarak 1 Nisan’da yapılması planlanan ancak bugüne kadar üç kez ertelenen test kapsamında, yola çıkacakmış gibi yakıt doldurulan megaroket sanki fırlatılacakmış gibi fırlatma rampasının üzerine yerleştirilecek ve ekip geri sayıma geçmeden önce tüm kontrolleri gerçekleştirecek. Eğer NASA tarafından yapılan tüm kontroller sorunsuz geçerse geri sayım tamamlanacak ve megaroketin gerçekten fırlatılacağı gün için başarılı bir prova yapılmış olacak.

Donald Trump Twitter davasında istediği sonucu alamadı