FBI iPhone’un Kilidini Kırmayı Başardı

orig iphone 5c 8

Apple ile Amerikan Hükumeti arasında gerilim yaşanmasına sebep olan iPhone 5C’nin şifresini FBI çözdü. Apple, bunun nasıl gerçekleştiğinin açıklanmasını istiyor.

Bildiğiniz üzere geçtiğimiz yıl, ABD’de 14 kişiyi öldürdüğü iddia edilen edilen birine ait bir iPhone 5C ele geçirilmiş, daha sonrasında Apple’dan telefonun kilidinin açılması istenmiş ancak şirket bunu kabul etmemişti. O zaman büyüyen arka kapı tartışmasında Apple, böyle bir şeyin güvenlik açığı oluşturacağını ve kötü niyetli kişiler tarafından da kullanılabileceğini savundu. Mahkeme ve hükumetin baskılarına rağmen karşı koyan firma, destek vermedi.

Olaylar ilerledikten sonra FBI bir şekilde telefonun kilidini çözmeyi başardı. Ancak telefonun içinden mahkemeye delil sağlayacak bir şey çıkmadı. Uzun uğraşlar sonucu açılan 5C’nin, nasıl kırıldığı herkes ve Apple tarafından merak konusu oldu. Şirket, nasıl bir yöntem kullanıldığının açıklanmasını istedi, ancak yargıç FBI’ın böyle bir sorumluluğu olmadığını belirtti. Başka bir deyişle, bulunan yöntem daha sonraları da kullanılmak istiyor.

İlerleyen günlerde neler olacak göreceğiz, ancak olaylarla birlikte tekrar güvenlik tartışmaları alevlenebilir. Zira Apple, birkaç kişinin telefonun açılması için herkesin güvenliğini riske atmak istemediğini belirtiyor. ABD ise bunun zorunluluk olduğunu düşünüyor. FBI tarafından yakalanan güvenlik açığı Apple tarafından da keşfedilebilirse tekrar yamalanacak ve yine kullanılmaz hale gelecek. Dolayısıyla ABD hükumeti Apple karşısında mutlak zaferi alabilmiş değil ve mutlaka mutlak bir çözüm bulunması gerekiyor.