Moderna aşıları geri toplanıyor: Sebebine çok şaşıracaksınız

bilim kadını

Koruyuculuğu çok yüksek seviyede olan Moderna aşıları geri toplanıyor. Kararın nedeni ise oldukça ilginç. Hadi gelin konuyla alakalı merak edilen bütün detaylara birlikte bakalım.

Bütün dünyada büyük bir etki yaratan pandemi sürecini bitirme ihtimali olan moderna aşıları geri toplanıyor. Bu geri toplamanın nedeni ise son derece ilginç. Japonya’da yaşanan bu olay tarihte bir ilk olabilir. Aşıların koruyuculuğu ve güvenilirliği konusunda çekimser olan kişiler aşıların iyi korunması gerektiğini düşünüyor.

Tüm dünyada aşıların temiz bir şekilde depolanması için büyük çaba harcanıyor. Ancak bazen bunun pek mümkün olmadığını söylemek gerek. Japonya’da yaşanan bir olay bunun en büyük kanıtlarından bir tanesi. Burada moderna aşılarında yabancı madde ve kirlenme tespit edildi.

Kirlenen moderna aşıları geri toplanıyor

Ortaya çıkan son detaylara göre Japonya Sağlık Bakanlığı yaklaşık olarak 1,6 milyondan daha fazla moderna aşısını geçici süreliğine iptal etti. Bunun nedeni ise şişelerde yabancı madde veya kirlenme bulunması. Ülkede 30 ve 38 yaşlarında iki kişi aşılar nedeniyle ölmüştü.

Moderna aşıları geri toplanıyor

Moderna aşısı olduktan sonra hayatını kaybeden bu kişiler yakın mercek altına alındı. Aşı şirketinin Japonya’daki satıştan sorumlu işbirlikçisi Takeda soruşturmaya katıldı. Yapılan çalışmalar sonucunda aşıların bir bölümünün kirlendiği veya içerisinde yabancı madde oluştuğu ifade edildi.

Moderna vs BioNTech rekabetinde kazanan bakın hangisi oldu

Yaklaşık olarak yüzde 93 oranında koruyucu etki gösteren Moderna aşısı Aralık 2020 tarihinde acil kullanım için üretilmişti. Şimdi ise Japonya’da beklenmeyen bir şekilde ölümlere neden oldu. Elbette bu durum aşıların kötü olduğu anlamına gelmiyor. Ancak bunların iyi bir şekilde depolanması önemli. Peki siz yaşanan bu gelişmeler hakkında ne düşünüyorsunuz?