Mobil tarife zamları kesinleşti

Honor, katlanabilir bir telefon üzerinde çalışıyor

Bir türlü önüne geçilemeyen zamlara her geçen gün yenileri eklenmeye devam ediyor. Bu kervana son katılan isimse mobil arama ve mesajlaşma ücretleri oldu.

Mobil tarife zamları kesinleşti. Ülkemizin özellikle son bir yıldır büyük bir zam döngüsüne girdiği artık inkar edilemez bir gerçek. Gerek küresel gerekse de yerel sebeplerden dolayı artan döviz kurları, Rusya ve Ukrayna savaşının oluşturduğu belirsiz ortam, hala sona erme evresine geçip geçmediği tartışılan pandemi gibi birçok sebepten dolayı, neredeyse zamsız bir güne uyanamaz olduk.

Mobil tarife zamları

Vatandaşlar için en son zam haberi ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan (BTK) geldi. Bu kurumca yapılan açıklamaya göre, Mobil Elektronik Haberleşme Hizmetleri Azami Ücret Tarifesi zamlandı. Peki bu tarifede hangi kullanımlar yer alıyor?

Mobil tarife zamları kesinleşti

En basitinden, bir tarifeniz var ancak henüz ay dönümünüz gelmeden dakikalarınız bitti ve artık tarife dışı arama yapmanız gerekiyor. 1 Nisan 2021 tarihi itibariyle bu tip aramaların dakikası 0,8064 kuruşken, yeni zam sonrası 1 Nisan 2022 itibariyle bu tutar 1,23-TL’ye çıktı. Yani tarife dışı aramaya tamı tamına %52 zam geldi.

Mobil tarife zamları

Aynı durum kısa mesaj ücreti için de geçerli. Yine tarifenizin bitmesinden dolayı tarife dışı olarak atılacak kısa mesajlar artık 1,42-TL yerine 2,16-TL ile ücretlendirilecek. Burada da yine oranın %52 seviyelerinde olduğu görülüyor. Dahası, tarifede yer alan bütün kalemler küsuratlarında ufak farklılıklar olmakla birlikte genelde %52 civarı bir oranda zamlandı.

Mobil tarife zamları

Bu tarifede başka ne mi vardı? Hat devir ücreti, numara değişikliği, sim kart değişikliği, açma kapama ücreti ve daha pek çok mobil haberleşme hizmeti artık düne göre %52 daha pahalı.

iOS 16, geliştirilmiş bildirimler özelliği getirecek