Microsoft’ta işten çıkarmalar devam ediyor

Microsoft, Outlook'u Mac için ücretsiz hale getiriyor

Bu yılın başında 10 bin çalışanıyla yollarını ayıran Amerikalı teknoloji devi Microsoft, bu ay işten çıkarmalara kaldığı yerden devam ediyor.

2020 yılında pandeminin de etkisiyle baş gösteren küresel ekonomik kriz, teknoloji dünyasında da ciddi değişimlere sebep oldu. Bu değişimlerin belki de en önemlisi ise teknoloji şirketleri arasında toplu işten çıkarmaların yaygınlaşması oldu. Bu trend sebebiyle pek çok şirket personel sayısını kayda değer ölçüde düşürürken, teknoloji sektöründe çalışanların iş güvencesi de ciddi şekilde zedelenmiş oldu. Üstelik en büyük teknoloji devleri bile bu trende katılmış durumda. Meta’dan Google’a, Twitter’dan Microsoft’a pek çok şirket son iki yıl içinde binlerce çalışanının işine son verdi. Bu durum yakın zamanda da değişmeyecek gibi duruyor. Çünkü bu hafta teknoloji dünyası bir toplu işten çıkarma haberiyle daha sarsıldı.

Bu en son toplu çıkarma kararının arkasında yine Microsoft var. Hatırlarsanız Amerikalı teknoloji devi daha önce de binlerce çalışanını aynı anda işten çıkarmıştı. Son olarak ocak ayında yaklaşık 10 bin kişinin işten çıkarılacağı duyurulmuştu. Bu 10 bin kişi de yetmemiş olsa gerek ki şirket bu kez de 276 kişiyi daha işten çıkaracağını duyurdu. Şirketin bu kararından etkilenen çalışanlar; müşteri hizmetleri, destek ekibi ve satış birimi gibi birimlerde çalışanlar olacak.

microsoft 2

Bu kez işten çıkarılan kişi sayısı çok daha düşük olsa da Microsoft’un hala işten çıkarmalara devam ediyor olması şirket içindeki çalkantının henüz durulmadığını gösteriyor. Şüphesiz bu durum çalışanlar ile yöneticiler arasındaki gerilimi daha da arttıracaktır. Ancak görünen şirket yönetimi bunun göğüslenebilir bir yan etki olduğunu düşünüyor. Bu yüzden de işten çıkarmalara devam ediyor.

İşin ilginci Microsoft’un aslında oldukça iyi bir yıl geçiriyor olması. Microsoft destekli ChatGPT’nin yakaladığı başarı ve yapay zekaya olan ilginin bir anda artması, bu teknolojilerde sektöre öncülük eden şirketi yükselişe geçirmiş durumda. Bu yüzden yükselişte olan bir şirketin personelde küçülmeye gitmesi daha da göze batıyor. Görünen o ki teknoloji sektörü, artık yavaş yavaş etkileri hafifleyen krizi bahane ederek yeniden yapılanma çabalarını hız kesmeden sürdürecek. Neticede bu krizden bağımsız olarak yapay zeka gibi başka faktörler de personelde küçülmenin önünü açmış durumda.

Nothing Phone 2 resmen tanıtıldı