Microsoft Hisseleri Değer Kaybetti; Yapay Zeka Patlamasının Hızı Kesiliyor

Microsoft ve CrowdStrike

Yapay zeka patlamasının hisseler üzerindeki etkisi yavaş yavaş kayboluyor. NVIDIA’dan sonra Microsoft’un hisseleri de değer kaybetti.

ChatGPT’nin çıkmasının ardından yaşanan yapay zeka patlaması OpenAI, Microsoft, NVIDIA gibi bu alanda faaliyet gösteren şirketlerin bir anda sıçrama yapmasını sağladı. Bu şirketler kısa süre içerisinde değerine değer katarken, hisseleri de o günden beri yukarı doğru bir grafik çizdi. Ancak yapay zeka dünyası için son bir iki hafta gerçekleri kabul etme süreci oldu. Çünkü yatırımcılar, bu teknolojilerin yakın bir gelecekte büyük gelirler elde etmesinin pek olası olmadığını gördü. Nitekim OpenAI’ın iflasın eşiğinde olduğunun ortaya çıkması, bunun en net göstergesi oldu.

Yapay zeka alanından büyük kazançlar elde edilmesi için en az birkaç yıla daha ihtiyacımız olduğunun anlaşılması, bu alandaki patlama sayesinde değer kazanan şirketlere de yansıdı. Bu şirketlerden biri de Amerikalı teknoloji devi Microsoft’tu. Dün son çeyreğin mali sonuçlarını paylaşan Microsoft’un özellikle belli başlı departmanlarda beklenenden düşük gelir açıklaması, şirketin hisselerine darbe vurdu. Şirketin hisseleri bu açıklamanın ardından neredeyse yüzde 7 değer kaybetti.

Microsoft polislere yapay zeka

Bu düşüşün başlıca sebeplerinden biri Azure departmanıydı. Şirketin bulut hizmetlerine odaklanan departmanı olan Azure, son çeyrekte 28.5 milyar gelir getirdi ki bu da beklentilerin biraz altındaydı. Bu alandaki büyümenin durmuş olması hisseleri kötü etkiledi. Öte yandan şirketin değerinin artmasında büyük rol oynayan yapay zeka teknolojilerinin gelirlere doğrudan yansımaması da bu düşüşte rol oynadı.

SearchGPT Geliyor; Google’ı Tahtından İndirebilir