Microsoft değerine değer katıyor

Microsoft, Outlook'u Mac için ücretsiz hale getiriyor

2023’te pek çok alanda önemli atılımlar yapan Amerikalı teknoloji devi Microsoft, son çeyrekte değerini daha da yukarı çekmeyi başardı.

2023’e girilirken Wall Street’te bazı önemli yatırım fonları yatırım stratejilerinde değişiklik yaptı ve teknoloji dünyasında yatırımlarını Google ve Apple gibi olağan şüpheliler yerine Microsoft’a yönlendirme kararı aldı. O dönemde bu ilginç bir gelişme olarak görüldü. Ancak yılın başından bu yana yaşananlar, bu yatırım fonu yöneticilerini haklı çıkardı. Çünkü Microsoft yılın başından beri değerine değer katıyor. Şirketin yılın başında 230 dolar civarında seyreden hisseleri bugün 350 doları zorlar hale geldi. Üstelik yakın zamanda da hız kesecek gibi durmuyor. Bugün son çeyreğin mali sonuçlarını paylaşan Amerikalı teknoloji devi, yatırımcıların yüzünü bir kez daha güldürdü.

Microsoft son çeyrekte hem toplam geliriyle hem de hisse başı yatırımcılarına kazandırdığı rakamla analistlerin beklentilerinin bile üzerine çıktı. Şirket son çeyrekte 56.5 milyar dolar gelir elde ettiğini açıkladı ki bu analistlerin beklentisinin 2 milyar dolar üstünde bir rakam. Haliyle bu durum şirketin hisselerine de yansıdı ve Microsoft hisseleri gün içinde 341 dolara kadar yükseldi.

microsoft

Şirketin Azure gibi bulut servislerinin geçtiğimiz yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 29 daha fazla gelir getirmesi dikkat çekti. Bulut alanında böylesine kayda değer bir büyümenin yaşanması bu alanın potansiyelini  bir kez daha gözler önüne sermiş oldu.

Şirketin geleceği için en umut verici alanlar ise yapay zeka ve oyun sektörü olmaya devam ediyor. Bildiğiniz gibi Amerikalı teknoloji devi, OpenAI’a yaptığı yatırımlar sayesinde yapay zeka alanında lider konuma yükselmiş durumda. OpenAI tarafından geliştirilen yapay zeka programı ChatGPT, bu yıl en çok konuştuğumuz uygulama oldu.

Öte yandan şirket 2023’te oyun dünyasında da varlığını epey güçlendirdi. Game Pass platformunun yakaladığı başarı sayesinde Xbox, konsol tarafından sürekli gerisinde kaldığı PlayStation’a karşı kazanabileceği yeni bir cephe açarken. şirket bir de Activision Blizzard’ı bünyesine katarak oyun dünyasında dengeleri değiştirebilecek bir anlaşmaya imza attı.

Apple yapay zekaya bir servet harcayacak