Bing yapay zekada tökezledi; Microsoft değer kaybetti

Microsoft, işten çıkarmaların yanı sıra geliri ile de şaşırttı

ChatGPT destekli Bing arama sonuçlarıyla kullanıcıları memnun etmeyince yatırımcılar yapay zekayla şüpheyle yaklaşmaya başladı. Bu da Microsoft’un değer kaybetmesine sebep oldu.

Amerikalı teknoloji devi Microsoft, bu günlerde son yılların en parlak dönemini geçiriyor. Şirket birkaç yıl önce OpenAI adlı yapay zeka girişimine yaptığı yatırım, beklediğinden bile iyi sonuç verdi. OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT adlı yapay zeka, bugün teknoloji dünyasında dengeleri değiştirecek kadar popüler hale gelmiş durumda. Bu yüzden Microsoft’un hisse değeri son dönemde istikrarlı bir şekilde yukarı tırmanıyordu. Ayrıca şirket, en güvenilir yatırım fonlarının teknoloji dünyasındaki favorisi haline de gelmişti. Ancak ChatGPT’nin Bing’e entegrasyonu umulduğu kadar iyi gitmeyince, Amerikalı teknoloji devinin borsadaki tırmanışı da sekteye uğradı.

Son aylarda gündemden düşmeyen yapay zeka yazılımı ChatGPT Bing’e entegre edildiğinde beklentiler oldukça yüksekti. Bu entegrasyonun arama motoru pazarında dengeleri değiştireceği konuşuluyordu. Ancak ortaya çıkan sonuç hiç de öyle olmadı. ChatGPT destekli Bing, istenen sonuçları vermediği gibi tutarsız davranışlar da sergilemeye başladı. Bu da her ne kadar etkileyici olsa da ChatGPT’nin henüz geniş kitlelerce bir arama motorunda kullanılmaya hazır olmadığını gösterdi.

Microsoft Bing

Ortaya çıkan bu gerçek yatırımcıların da geri adım atmasına sebep oldu. Bu da Microsoft hisselerinin değer kaybetmesiyle sonuçlandı. Neticede şirketin hisseleri bu haftanın başına kıyasla yüzde 4 değer kaybetmiş durumda ki söz konusu bu kadar büyük şirketler olduğunda yüzde 4’lük bir kayıp milyarlarca dolara tekabül ediyor. Dahası şirketin hisse değeri, ChatGPT’li Bing’in çıkışından önce olduğu noktanın da altına düşmüş durumda. ChatGPT destekli Bing 7 Şubat’ta kullanıcılara sunulmadan önce şirketin hisse değeri daha yüksekti.

Şimdi akıllardaki soru şirketin yapacağı değişikliklerle birlikte Bing’i istenen noktaya kısa sürede getirip getiremeyeceği. Eğer bu süreç uzarsa şirketin hisseleri daha da kan kaybedebilir.

Samsung Galaxy S23 raflardaki yerini aldı