Microsoft’un dev anlaşmasına AB’den yeşil ışık

Activision Blizzard, personel şikayetiyle karşı karşıya

Microsoft’un hem Amerika’da hem de Avrupa’da ticaret komisyonuna takılan dev Activision Blizzard anlaşması, Avrupa Birliği’nden onay almak üzere.

Hatırlayacağınız gibi geçtiğimiz yıl oyun dünyasında dengeleri değiştirebilecek büyüklükte bir anlaşma imzalandı. 68.7 milyar dolarlık bu dev anlaşma ile Microsoft, oyun dünyasının en büyük stüdyolarından Activision Blizzard’ı satın almak için şirket yönetimiyle anlaştı. İki taraf anlaştığı için bu anlaşmanın tamamlanması bekleniyordu. Ancak öyle olmadı.

Bu anlaşma oyun dünyasında dengeleri değiştirme potansiyeline sahip olduğu için FTC (Amerikan Ticaret Kurulu) ve Avrupa Birliği gibi yetkili merciler devreye girdi. Geçtiğimiz yıl boyunca bu anlaşmayı inceleyen ve bu anlaşmadan etkilenecek taraflarla görüşen FTC, nihayet kasım ayında kararını verdi ve adil rekabet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle bu anlaşmaya izin vermeme kararı aldı. İşte o günden beri Microsoft mahkemede FTC’ye karşı hakkını savunuyor. Bir yandan da bu anlaşmanın mahkemeden geçmesi için rakipleriyle önemli anlaşmalar yaparak belli başlı konularda tavizler veriyor.

Microsoft, Activision Blizzard hakkında açıklama yaptı

Görünen o ki Microsoft’un bu hamleleri istediği etkiyi yaratmaya başlamış. Şirketin FTC ile karşı karşıya geldiği davada karar henüz çıkmamış olsa da, Activision anlaşmasının takıldığı bir diğer kurum olan Avrupa Birliği’nde Amerikalı teknoloji devinin beklediği kararın çıkması yakın görünüyor. Gelen son bilgilere göre AB, şirketin Activision Blizzard’ı satın almasına onay vermeye çok yakın. Reuters’ün haberine göre Amerikalı teknoloji devinin rakipleriyle lisans anlaşmaları yaparak taviz vermesi, Avrupa Birliği’nin bu anlaşmaya yeşil ışık yakmasını sağladı. Bu kararın önümüzdeki günlerde resmiyet kazanması bekleniyor.

Windows 11’in Bing AI özelliği beğenilmedi