Meta’ya bir ceza da Türkiye’den geldi

Mark Zuckerberg Instagram paylaşımı ile olay oldu

Türkiye Rekabet Kurumu’ndan Meta’ya rekor ceza geldi. Şirketin Instagram, Facebook ve WhatsApp verilerini birleştirmesi haksız rekabet sebebi sayıldı.

Bildiğiniz gibi Meta, ya da eski adıyla Facebook, şu sıralar zorlu bir dönemden geçiyor. Bir yandan TikTok’un yükselişi şirketin en önemli gelir kaynakları olan Instagram ve Facebook için ciddi bir rekabet doğururken, bir yandan tüm teknoloji dünyasını vuran ekonomik kriz şirket hisse değerini eritiyor. Bu da yetmezmiş gibi Mark Zuckerberg’in MetaVerse takıntısı, şirketin getirisi olmayan bir alan milyarlarca dolar yatırım yapmasına neden oluyor. Bu da yatırımcıları endişelendiriyor. Tüm bu sorunlarla baş etmek zorunda kaldığı bir dönemden geçen şirket, bir darbe de Türkiye’den yedi.

Rekabet Kurumu, veri paylaşma zorunluluğu soruşturması kapsamında Meta’ya 346 milyon 700 bin TL para cezası kesti. Yaklaşık 18.5 milyon dolara denk gelen bu ceza, tahmin edeceğiniz gibi şirket tarafından pek hoş karşılanmadı. Şirket tarafından yapılan açıklamada, Rekabet Kurumu’nun tespitlerine katılmadıklarına vurgu yapıldı. Peki Türkiye Rekabet Kurumu şirkete neden ceza kesti?

Meta o ülkede hizmetini sonlandırabilir!

Bildiğiniz gibi Meta, Instagram ve Facebook’un yanı sıra popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp’ın da sahibi. Şirketin en çok kullanılan uygulamalardan üçünün sahibi olması, kullanıcı verileri konusunda eli en güçlü olan şirketlerden biri olmasını sağlıyor. İşte Rekabet Kurumu da tamdan bu sebepten şirketin rakiplerine karşı adil yarışmadığına karar vermiş durumda. Çünkü şirkete kesilen cezanın asıl sebebi, Facebook, Instagram ve WhatsApp’tan topladığı kullanıcı verilerini birleştirerek rakiplerine karşı avantaj elde etmes.

Rekabet Kurumu açıklamasında para cezasının gerekçesi olarak, Meta’nın Facebook, Instagram ve WhatsApp’tan elde ettiği verileri birleştirerek rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırmak ve pazara giriş engeli yaratmak suretiyle rekabetin bozulmasına yol açması gösterildi.

TikTok, YouTube’un da belini büktü