Meta, Avrupa Birliği’nden bir ceza daha alabilir

Meta reklam cezası

Avrupa Birliği, veri güvenliğini sağlamadığı için Meta’ya bir ceza daha kesmeye hazırlanıyor. Üstelik bu ceza rekor rakamlara ulaşabilir.

Avrupa Birliği’nin veri güvenliği konusundaki sıkı kuralları Meta’nın başını ağrıtmaya devam ediyor. Facebook ve Instagram’ın sahibi olan şirket, daha yılın ilk yarısında olmamıza rağmen daha şimdiden Avrupa Birliği’nden bu yılki üçüncü cezasını yemek üzere. Facebook ve Instagram’ın Avrupa’daki kullanıcılardan toplayıp ABD’deki merkezine aktardığı verilerin şirket dışına çıkmaması için Avrupa Birliği tarafından dayatılan kurallara uymakta zorlanan Meta, bu veri güvenliği ihlali sebebiyle bir kez daha Avrupa Birliği tarafından cezaya çarptırılmayı bekliyor.

Henüz kesin karar çıkmamış olsa da AB’nin önümüzdeki günlerde şirkete kayda değer bir ceza yazması bekleniyor. Üstelik bu yeni ceza öncekilerinden bile daha ağır olabilir. Yolda olan bu cezaya dair bilgiler, şirketin bu yılın başında WhatsApp yüzünden yediği cezayı da önceden haber veren The Register tarafından paylaşıldı. Bu da bu ceza haberinin de gerçek olma ihtimalini epey yükseltiyor.

Mark Zuckerberg, Meta aleyhindeki davada ifade verecek

Avrupa Birliği adına bu kararı İrlanda’nın Veri Koruma Komisyonu (DPC) verecek. Hatırlarsanız aynı komisyon daha önce Amazon’a yaklaşık 888 milyon dolarlık bir ceza kesmişti. AB içinden alınan bilgilere göre Veri Koruma Komisyonu’nun Meta’ya keseceği yeni ceza, Amazon’a kesilen bu cezayı bile gölgede bırakacak kadar büyük olabilir. Bu da şirketi 1 milyar dolara yakın bir cezanın beklediğini gösteriyor.

Twitter’a bir rakip de Meta’dan geliyor