Meta’nın AR gözlükleri 2024 yılına kalabilir

AR gözlükleri

Meta’nın AR gözlükleri heyecan verici yenilikler vadediyor olsa da bu yeniliklerin hayata geçirilmesi 2024’ü bulacak gibi görünüyor.

Gelecek planlarını MetaVerse etrafında şekillendirmeye devam eden, hatta bu uğurda adından bile değişikliğe giden Meta, MetaVerse’ün kullanıcılara ulaşması için kritik rol oynayan VR ve AR gözlüklerine de büyük yatırımlar yapmaya devam ediyor. Oculus Rift’in geliştiricisini satın alarak yıllar önce VR alanına sağlam bir giriş yapan şirket, AR tarafında da önemli projeler hazırlıyor. Ancak son gelen bilgiler, bu projelerin hayata geçmesinin birkaç yıl daha sürebileceğini gösteriyor.

Meta’nın iki farklı AR gözlüğü üzerinde çalıştığı bir süredir konuşuluyor. Meta’nın hazırlık aşamasındaki AR gözlükleri Nazare ve Orion kod adlarıyla anılıyor. Gerçek dünyaya 3D grafikler yansıtabileceği söylenen bu iki AR gözlük bir süredir gündemde olsa da, çıkışlarının 2024’e kalabileceği belirtiliyor.

ar gozluk

Şirkete yakın kaynaklara göre Mark Zuckerberg, bu AR gözlüklerinin tanıtıldıklarında ilk iPhone’un yarattığına benzer bir hayranlık ve hayret uyandırmasını istiyor. Bu yüzden de bu gözlükleri olabildiğince geliştirmek için tüm imkanlar zorlanıyor.

Hazırlık aşamasında iki AR gözlüğü arasından daha gelişmiş özelliklere sahip olanı Nazare. Nazare’nin microLED projektörleri ile gerçek dünyaya hologramlar yansıtabileceği söyleniyor. Bunun yanı sıra kullanıcı için göz takip teknolojisi, ön tarafından yer alan bir kamera ve stereo ses gibi özellikleri bulunuyor. Ayrıca tasarım kısmında da bazı engellerin aşılması gerekiyor. Nazare’nin en son prototipi normal bir gözlükten dört kat daha ağır ve şu an için dört saate kadar kullanım imkanı sunuyor. Meta’nın her iki konuda da geliştirme yapması gerekiyor. Yani anlayacağınız Meta ilgi çekici iki AR gözlüğü üzerinde çalışıyor olsa da bunları piyasaya sürmeleri için daha önlerinde uzunca bir süreç bulunuyor. Bu gözlüklerin çıkışı için öngörülen tarih 2024.

Volocopter’ın uçan taksi prototipi ilk uçuşunu yaptı