Sanal ve artırılmış gerçeklik geleceğin pazarlama trendi olacak

artırılmış gerçeklik

Sanal ve artırılmış gerçeklik gözlükleriyle yapılan marketing faaliyetleri her geçen gün artarken, bu trendi yakalayabilen ajanslar ve markalar rekabette birkaç adım önde olacak.

Daha önce prototip olarak piyasaya sunulan sanal ve artırılmış gerçeklik gözlükleri Metaverse aleminin ortaya çıkışı ve yaygınlaşmasıyla birlikte Google, META, Apple, Sony, Vivo, Samsung, TCL, gibi teknoloji devlerinin yanında BMW, Skoda, Honda, Toyota gibi otomotiv üreticilerini de alarak devasa bir piyasa oluşturdu.

Fiyatları 150 dolardan başlayıp özelliklerine göre 2.000 doların üzerine çıkan sanal ve artırılmış gerçeklik gözlükleri yakın geleceğin iş, eğitim ve sosyal hayatının vazgeçilmez aksesuarı haline gelecek. Elbette alışveriş ve marketing sektörü de bundan payını alacak.

artırılmış gerçeklik

Metaverse Çok Yakında Büyüyecek

Sosyal medyayı yöneten şirketlerin Ar-Ge merkezlerindeki teknolojilerin çok kısa bir sürede marketing’in alanına girdiler. Bugün 4.5 milyar kişinin üye olduğu Facebook, YouTube, Instagram, Twitter, WhatsApp, Twitch, LinkedIn, TikTok, Snapchat ve diğer uygulamaların hepsi dünyanın en büyük alışveriş merkezi konumunda. Artık herkes birer Influencer ve kendi marketing’ini yapıyor ya da yapmak istiyor.

Bu üyelik gücünü elinde bulunduran şirketler, dünyaya hangi teknolojiyi sunarsa, o teknoloji hemen moda oluyor. Influencer marketing 10 yıl içinde önemli gelişim kaydetti, her saniye de yol kat etmeyi sürdürüyor. Yakın gelecekte Metaverse ile yatıp kalkacağız. Çünkü META başta olmak üzere sosyal medya şirketleri bu alana önemli yatırım yaptı.

Marketing Sektörü Değişimlere Uğrayacak

Metaverse’ün daha yaygın hale gelmesiyle birlikte sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) gözlüklerinin kullanımı artacak.  Öncelikle Metaverse’de mağazası bulunan, burada satış yapmak isteyen perakende şirketleri, daha sonra finans kuruluşları, ardından eğitim ile eğlence sektörü, marketing faaliyetlerini de yine bu alandan yapacak.

artırılmış gerçeklik

Dolayısıyla günümüzde VR ve AR gözlük üretme yarışına giren teknoloji devlerinin de amacı, bu gözlükleri potansiyel müşterilerine satmak. Gözlükler arttığı müddetçe AR ve VR alandaki marketing de artacak. Metaverse ile marketing sektörü değişime uğrayacak.

  • Ürünler canlıymış gibi görünecek
  • Yeni gözlük teknolojilerine ek eldiven teknolojisiyle dokunma hissi oluşacak
  • Kozmetik ve hazır giyim sektörü, Influencer’lara Metaverse defileleri yaptıracak

Bu gelişmeler Metaverse’de Influencer marketing’in vazgeçilmezi olacak ve deneyimi artırarak, ürünlerin satışına da önemli katkı sağlayacak.

Turizm Sektörü İçin Biçilmiş Kaftan Uygulama

Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik gözlükleri özellikle turizm ve konaklama sektörü için en önemli marketing faaliyetlerinin başında geliyor.

Tatil yapmak istediğiniz süiti görmek, yemek alanında keşfe çıkmak, sahili dolaşmak, dinlenme alanlarına birebir şahit olmak, spor bölümlerini gezmek, çocuklar için ayrılan mekanları ziyaret etmek turizm sektörünü için çok önemli.

Tüm kurumlar kendi tesislerinin niteliklerini anlatmak, göstermek ister. Bu doğrultuda sanal ve artırılmış gerçeklik gözlükleriyle başta Influencer canlı yayınları olmak üzere teknolojinin son imkanlarını kullanarak marketing faaliyetleri oluşturmak sektöre büyük katkılar sağlıyor.

Yakında video marketing’den de önemli bir payın sanal ve artırılmış gerçeklik gözlüğü ile yapılacak marketing’e kayacak.

Görme bozukluğu olan kullanıcılara SeeColors Modu