Meta, Ukrayna’da Rus devlet medyasının Facebook’a erişimini kısıtladı

Meta, Ukrayna'da Rus devlet medyasının Facebook'a erişimini kısıtladı

Ülke hükümetinin emriyle Meta, Ukrayna’nın devam eden işgali sırasında Rus devlet medya kuruluşlarına karşı şimdiye kadarki en önemli eylemini yaptı. İşte detaylar.

Pazar günü, şirketin yakın zamanda terfi ettirilen küresel ilişkiler başkanı Nick Clegg bir açıklama yaptı. Açıklamada Meta’nın savaşın parçaladığı ülkedeki bazı Rus hesaplarını kısıtladığını söyledi. Clegg,”Ukrayna hükümetiyle temas halindeyiz ve onların talebi üzerine, bazı Rus devlet medya kuruluşlarına ait olanlar da dahil olmak üzere Ukrayna’daki birçok hesaba erişimi kısıtladık” dedi. Şirketten bu hesapları nasıl kısıtladığı sorulunca Meta açıklamalar yaptı.

Clegg, Ukrayna’nın Meta’dan Rusya’nın Facebook ve Instagram’a erişimini sınırlamasını da istediğini söyledi. Şirket, ülkedeki insanların platformlarını savaş karşıtı protestolar düzenlemek ve bağımsız bilgilere erişmek için kullandığını iddia ederek bu talebi reddetti. “Hizmetlerimizi kapatmanın önemli bir zamanda önemli ifadeleri susturacağına inanıyoruz” dedi.

Meta, Ukrayna'da Rus devlet medyasının Facebook'a erişimini kısıtladı

Bu en son hamle, Meta’nın Rus devlet medya kuruluşlarının reklam platformuna erişmesini veya diğer para kazanma özelliklerini kullanmasını engellemesinden sonra geldi. Rusya’nın Roskomnadzor telekom düzenleyicisi, şirketi Facebook’a erişimi kısıtlamak ve kısıtlamakla tehdit etti. Clegg Pazar günü, şirketin gerçekleri duyurmaya devam edeceğini söyledi. NetBlocks’tan gelen raporların ardından Rus hükümetinin sosyal ağlarına erişimi kısıtlamaya başladığını da doğruladı. Bugün Ukrayna ve Rusya’nın müzakere koltuğuna oturacağı gün olarak kayda geçiyor. Bölgede hareketlilik bir kaç gündür sürüyordu.

Mobil Dünya Kongresi organizatörleri bazı Rus firmalarını gösteriden men edecek