Merkez Bankası dolar ve enflasyon tahminleri yok artık dedirtti

Ekonomide dengeleri altüst eden

Merkez Bankası dolar ve enflasyon tahminleri büyük şaşkınlık yarattı. Yapılan yeni bir çalışma işlerin daha kötüye gideceğini gösteriyor.

Merkez Bankası dolar ve enflasyon ile ilgili düzenli olarak anket yapıyor. Piyasa katılımcıları anketi sürekli olarak paylaşılıyor. Mart ayı sonuçlarına baktığımızda çok daha karamsar bir tablo bizleri karşılıyor. Uzmanların faiz beklentisi her ne kadar aynı kalsa bile yine de döviz ve bazı enflasyon tahminlerinde değişim var.

Ankete baktığımızda doların yıl sonu için 16,68 TL olacağı öngörülüyor. Ayrıca yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 40,47 düzeyinde. Geçtiğimiz anket döneminde enflasyon beklentisi yaklaşık olarak yüzde 34,06 oranındaydı. Yani birçok kişi eskisine göre daha karamsar bir bakış açısına sahip.

Merkez Bankası dolar ve enflasyon tahmini

Finansal ve reel sektördeki uzman kişilerin katıldığı bu anketin sonuçları sadece yıl sonunu içermiyor. Aynı zamanda 12 ay sonrası ile ilgili beklentilerin de bu tür anketlerde yer aldığını biliyoruz. Yapılan anketlerde 12 ay sonrası için doların 17,42 TL olacağı öngörülüyor.

Merkez Bankası dolar ve enflasyon

Enflasyon beklentisinin önceki anket döneminde yüzde 24,83 olduğu biliniyor. Yapılan yeni ankette ise yüzde 26,43 düzeyi görüldü. Büyüme beklentisinin ise yüzde 3,4 seviyesine düştüğü ortaya çıktı. Yıl sonu tahminlerine baktığınız zaman karamsar bir tablo bizleri bekliyor. Fakat 12 ay sonrası ise çok daha kötü sonuçlara sahip.

Dolar 14 TL’yi geçti! Peki otomobil fiyatları artacak mı?

Merkez Bankası dolar ve enflasyon tahminlerine bakacak olursak önümüzdeki 12 ay boyunca teknoloji donanımları başta olmak üzere fiyatlar önemli ölçüde artacak. Özellikle yüksek teknoloji ürünlerinde fiyat artışının daha fazla olması bekleniyor. Konuyla ilgili gelişmeler geldikçe hızlı bir şekilde aktarmaya devam ediyoruz.