Büyük dünya bankalarının dolar tahmini yok artık dedirtti: Faiz indirimi

Merkez Bankası dolar tahmini

Büyük dünya bankalarının dolar tahmini genel olarak olumlu bir hava sergilemiyor. Hadi gelin yapılan tahminlere ve konuyla ilgili diğer detaylara birlikte bakalım.

Küresel çapta söz sahibi olan büyük dünya bankalarının dolar tahminleri teker teker açıklanıyor. Bu tahminlere baktığımızda ortada büyük bir fiyat belirsizliğinin olduğu görülüyor. Burada asıl önemli olan nokta Türkiye Merkez Bankası tarafından verilecek faiz kararı. Eğer faiz düşürme kararı alınırsa dolar önemli ölçüde artabilir.

2014 yılından bu yana Merkez Bankası dolara hiç doğrudan müdahale etmemişti. Yani döviz satarak dolara müdahale etme durumu gerçekleşmedi. Ancak ilk defa Merkez Bankası doğrudan döviz satarak kur fiyatlarına etki etmeye çalıştı. Fakat bu etki neredeyse sıfır düzeyinde kaldı. Bu nedenle birçok dünya bankası konu ile ilgili olumsuz açıklamalara yer verdi.

Büyük dünya bankalarının dolar tahmini faize endeksli

İtalyan Unicredit Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye Merkez Bankası önümüzdeki hafta yaklaşık olarak 100 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirecek. Para politikası kurulu toplantısı içerisinde alınacak olan bu karar ile birlikte doların büyük ölçüde artması bekleniyor.

Büyük dünya bankalarının dolar

Merkez Bankası eğer faiz düşürme kararı alırsa dolar en düşük ihtimalle 14,8 TL seviyelerine kadar yükselecek. Önceki rekor 14,1 TL düzeyindeydi. Eğer beklenmeyen bir kur şoku ortaya çıkarsa bundan çok daha fazla artış yaşanabilir. Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamalar ise bunun tam tersi yönde. Merkez Bankası başkanı faiz indirimi için yeterli alan kalmadığını açıkladı.

Uçan araba yapımı için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ısrarcı: Hayal mi gerçek mi

Büyük dünya bankalarının dolar tahminleri 2022 ocak ayını da kapsıyor. Beklenti daha çok faiz indirimi yapılacağı yönünde. Eğer böyle bir indirim gerçekleşirse TL çok daha sert bir şekilde değer kaybedecek. Genel beklenti ise 14,8 ile 16 TL arasında. Gelişmeler geldikçe aktarmaya devam ediyoruz.