Küresel çip kıtlığı sorunu çözüldü!

ghb

Son raporlara göre küresel çip kıtlığı nihayet bitme noktasına geldi, her ne kadar çok iyimser bir açıklama gibi bakılsa da Samsung , DB Hitek, Key Foundry, Magnachip ve SK Hynix System IC gibi Güney Koreli çip fabrikalarındaki rakamlar bunu kanıtlıyor.

Pandemi sürecinde başlayan küresel çip kıtlığı tüm dünyayı etkisi altına aldı. Üretim kapasitesindeki düşüş ve eş zamanlı olarak talep artışı, uzun süren bir krize neden oldu. Talebi karşılamak için neredeyse tam kapasiteyle çalışan üreticilere rağmen, hem fiyatlar hem de ürün mevcudiyeti sınırlı kaldı.

 çip kıtlığı

Tüm elektronik kategorilerde yaşanan çip sorunu artık sona erdi diyebiliriz. Son bilgiler Güney Kore’deki birçok üreticinin %60-70 oranında çalıştığını gösteriyor. %80 kapasiteyle çalışan yalnızca Samsung bir istisnadır. Ne yazık ki, küresel enflasyonun etkisi ve BT ürünlerine olan azalan talep, hem çip fiyatlarının hem de talebin düşmesine neden oldu. Tüketici elektroniği şirketleri de yüksek stok seviyeleriyle boğuşuyor.

Maalesef bu durum tüketicileri olumsuz etkileyecek gibi görünüyor. Daha birkaç ay öncesine kadar ürün ve stok sıkıntısı nedeniyle yüksek ücretler ödeyen insanlar, artık artan maliyetler ve enflasyon nedeniyle düşük fiyattan ürün alacaklar.

Apple’ın Acil SOS Özelliği Kanada’da iki kadının hayatını kurtardı