Asya’da salgınlar çip krizini derinleştiriyor: Küresel çip kıtlığı artacak

tsmc 1

Asya’da salgınlar çip krizini derinleştirmeye devam ediyor. Özellikle son dönemlerde bu çok daha net bir şekilde görülebiliyor. İşte iyice korku filmine dönen çip krizinin detayları.

Otomobillerden akıllı telefonlara kadar aklınıza gelebilecek her alanda çipler bir şekilde kullanılıyor. Bu nedenle üretimin aksaması durumunda büyük bir boşluk oluşabiliyor. Durumun farkında olan üreticiler çip krizini aşabilmek için yeni bazı tedbirler alıyor. Şimdiye kadar bu tedbirler az bile olsa işe yaradı.

Birçok çip şirketi ya stok yaptı ya da Covid-19 konusunda sıkı önlemler aldı. Böylece üretim noktasında sorunlar biraz bile olsa giderildi. Asya’dan gelen vaka sayılarındaki artış haberleri işleri başka bir noktaya taşıdı. Görünen o ki çip krizi giderek daha fazla derinleşiyor.

Asya’da salgınlar çip krizini büyütmeye devam ediyor

Covid-19 vakalarında yaşanan bu ani yükseliş nedeniyle Asya ülkeleri ciddi oranda zorlanıyor. Bunun en güzel örneği ise Tayvan diyebiliriz. Ülkede Mayıs ayının sonlarına kadar vaka sayısı tek haneli rakamlara sahipti. Şimdi ise günlük vaka sayısı 3 haneli rakamlara yükseldi.

Asya'da salgınlar çip krizini

Durum böyle olunca ülkede alınan önlemler giderek artırıldı. Geçtiğimiz gün 287 yeni vaka ve 24 ölüm olduğu söylendi. Böylece Mayıs ayının başından beri vaka sayısı ciddi oranda artış gösterdi. Tayvan bu konuda kötü bir tablo çizmeye başladı. Bunun üzerine Apple, Qualcomm ve birçok büyük teknoloji şirketi için çip üreten firmalar zor durumda kaldı.

Tesla mikroçip sorunu nedeniyle üretimini durdurabilir: Dünya devleri teker teker gidiyor

Tayvan gibi ülkeler özellikle çip üreticileri için son derece kritik. Aynı şekilde Malezya ve diğer çevre ülkelerde de benzer vaka artışları yaşanıyor. Durum böyle olunca küresel çip kıtlığının daha fazla artacağı tahmin ediliyor.